PODRUČJE BIHAĆA

Ogromne štete od poplava u Orašcu i Klisi, mještani čekaju pomoć

U naselju preko puta Une u Klisi, poplavama je pogođeno oko 15 domaćinstava, a voda je presjekla glavni put i prekinula komunikaciju

Mještani čekaju pomoć. Fena

FENA

23.5.2023

Poplave koje su na području Grada Bihaća pogodile više mjesnih zajednica i naselja, polako se smiruju, a šteta sumira. U naselju Orašac koje se nalazi na samom ulazu u Ljutočku dolinu oko 50 domaćinstava je pretrpilo štetu uslijed porasta nivoa vode koja se izlila iz lokalnih potoka i kanala, poplavivši usjeve, stambene i pomoćne objekte. U naselju preko puta Une u Klisi, poplavama je pogođeno oko 15 domaćinstava, a voda je presjekla glavni put i prekinula komunikaciju sa ostatkom doline.

Ugroženi usjevi i životinje

U kući Grozdanić Hazima zatekli smo njegovu majku, koja kaže da im je vodena bujica zamalo ušla u kuću, dvorište je bilo poplavljeno, drvarnica potopljena, ugroženi su usjevi i domaće kokoši.

- Branili smo se vrećama da nam voda ne prodre unutra, nismo mogli izaći iz kuće. Došla nam je Civilna zaštita i pomogla šta je trebalo – kaže Razija.

Zijadu Hrnjici voda je prodrla u garažu, a iz garaže u jednu sobu gdje se pod podigao zbog vlage. Šteta je kaže velika, a još nije dobio finansijsku pomoć za štetu koju je imao u decembru prošle godine, također zbog poplava.

- Okolo kuće je bila voda pola metra visine. Bili smo zarobljeni unutra nismo mogli spriječiti da nam prodre unutar kuće. Traže puno papirologije da ispunimo kako bismo dobili finansijsku pomoć. Ne znam zašto je to toliko komplikovano – pita se Hrnjica.

Dervišević Tahiru u Klisi voda je poplavila donji sprat, uništila namještaj i drva. Šteta je ogromna a podrška izostala kao prošle godine.

Velika šteta

Bekiru Omerdiću iz Klise, voda je poplavila cijelo imanje i donji sprat porodične kuće. Šteta je velika, on penzioner koji živi sam.

- Nije ovo prvi put da Una plavi oko sebe. Dešavalo se to i prije rata. Ali sad i prošle godine je prodrla u kuću i morao sam seliti na gornji sprat. Puno je vlage jer su zidovi natopljeni i namještaj pun vode – kaže Bekir.

Dervišević Senadu voda je ugrozila stoku u štali, te je morao da je premjesti vani kako se ne bi ugušila u vodi. Ima 3 teladi, 2 bika i 5 krava od kojih on i brat žive.

- Nivo vode je dosezao do krov i kada je voda počela da se približava štali, izveo sam krave i premjestio da ih spasim od vode. Niko nam nikada nije pomogao, niti smo dobili neke poticaje, niti sredstva za izmirenje štete od poplava lani. Ne znam da li će država sad pomoći ili barem da nam napravi drugi put jer ovaj glavni je bio poplavljen i cijelo selo je bilo u blokadi i odsiječeno. Nije nam se moglo prići, borili smo se sami kako smo znali i umjeli – priča Senad.

Mještani ova dva naselja su popunili formulare koje su dobili i nadaju se materijalnoj naknadi štete od strane lokalne zajednice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.