POSAO IZ SNOVA

Ermin Ljevo Ćera iz Konjica zadivljuje svojim umijećem: Od drveta napravio Stari most, Baščaršiju, Ćupriju

Većinom radim kutije, peškune, lehve, prema željama i idejama mušterija, kazao je Ljevo

Ljevo: Strastveno predan poslu. Printscreen

23.5.2023

Ermin Ljevo Ćera iz Podorašca kod Konjica bavi se rezbarijom, drvorezbarstvom, a, osim toga, crta portrete i radove u kamenu. Još od djetinjstva je crtao mrtvu prirodu i kroz to saznao za konjičko drvorezbarstvo, što ga je zainteresiralo, a nakon obuke u firmi "Šipad drvorezbarstvo“ ostaje u radnom odnosu.

Zadovoljan reakcijama

- Rad s drvetom mi je i hobi i posao. Većinom radim kutije, peškune, lehve, prema željama i idejama mušterija. Nedavno sam radio stećak u kamenu, bilo je još nekoliko stolova koji su zahtijevali puno rada, u pitanju je duborez, prema ideji mušterije. S obzirom na to da je bila pandemija, zadovoljan sam reakcijama i rezultatima - rekao nam je Ljevo.

Prije dvije godine je organizirao izložbu u okviru Dana općine Konjic.

- To sam napravio zahvaljujući organizatorima Aliji Koriću i glavnom direktoru Narodnog univerziteta Benjaminu Mušinoviću, ali i Orhanu Nikšiću na pozitivnom mišljenju o meni i radovima. Izložbu je otvorio načelnik Osman Ćatić. Pripremao sam je oko tri mjeseca, a bilo je oko 50 artikala za koje sam morao osmisliti razne motive, šare, morao sam rezati i skrojiti artikal. Radio sam razne slike u drvetu i gipsu, npr. motiv Starog mosta u Mostaru, Baščaršije u Sarajevu, Ćuprije u Konjicu i druge - ispričao je Ljevo.

Želja mušterija

Ovaj posao Ermina smiruje jer je slobodan i ima prostora za razmišljanje o detaljima. Kako ističe, posao je interesantan jer se uvijek nešto može dodati.

- Kreativnost i nije nešto važna, jer, pored moje mašte, postoje razne šare kao što su konjička šara, duborez, arapska šara. A oblici mogu biti po željama mušterije, zavisno od artikla - zaključio je Ljevo.

Jedan od radova: Izrezbarena kutija. Printscreen

Ideje dolaze sklapanjem

Inspiraciju crpi prilikom izrade samih artikala, ideje nadolaze samim sklapanjem, to jeste zamišljanjem kako artikal na kraju treba da izgleda. Šare se nekad mogu ponavljati, kao i motivi prirode, starih građevina. Materijali se mogu kombinirati s različitim vrstama drveta, rekao nam je ovaj iskusni kreativac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.