NA LICU MJESTA

Nešić: Sigurnosna situacija u BiH je dobra, pisat ću MUP-u da provjeri izvor finansija Jelene Trivić

Nešić je rekao da su uspostavili saradnju s EUROPOL-om

Nenad Nešić. E. Abaz

Piše: Eldar Abaz

24.5.2023

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, u Sarajevu održava konferenciju za novinare nakon 100 dana rada.

Nešić je rekao da su uspostavili saradnju s EUROPOL-om. 

- S ciljem ubrzanja tih procesa podržali smo sastanke s komesarima Evropske unije. Tako sam krajem marta u Briselu održao sastanke s komesarima EU. Ključna poruka koju sam prenio jeste da je bezbjedna sigurnost od značaja za BiH. Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku, BiH pomogla i finansijski. Nešić je istakao da će ovo Ministarstvo raditi na jačanju međunarodne saradnje a posebno u oblasti spašavanja.

Obuka spasilaca

Istakao je da u saradnji Ministarstva i TIKE nastavlja se obuka spasilaca GSS-a.

- Ministarstvo bezbjednosti je opredijeljeno za saradnju sa zemljama zapadnog Balkana. O ovim temama sam razgovarao s ministrima regiona, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Održani su i sastanci s ambasadorima. Generalne teme bile su saradnja, ali i druge teme. Fokus je bio na saradnji u oblasti migracija – rekao je Nešić.

Kada je riječ o migracijama, posjetili su Unsko-sanski kanton i kamp Lipa. 

Nešić je dodao da, osim jačanja nadzora kontrole granica, rađeno je i na oblasti bržeg protoka robe.

- Također, zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske sam predložio što prije. Da bismo se efikasno borili protiv kriminala, moramo imati obučene policajce. Jedan od mojih prioriteta je opremanje sigurnosnih agencija - istakao je. 

Policijska oprema

Dodao je da su nabavljene termalne kamere.

Ministarstvo sigurnosti je krenulo u proceduru nabavke policijske i druge opreme.

Kazao je da je Ministarstvo kada je riječ o cyber napadima na državne institucije napravilo veoma važan iskorak te je na tome rađeno tokom protekla tri mjeseca.

- Moj cilj je disciplina. Mi imamo veliku odgovornost prema građanima. U narednom periodu očekuju nas veliki izazovi i ispunjavanje svih 14 prioriteta Evropske komisije. Ključni izazovi koji su pred nama vezani su za organizovani kriminal, nelegalne migracije... – rekao je Nešić. 

Putovanje s ličnim kartama 

Upitan je o ličnim kartama, odnosno o nesmetanom putovanju u Kosovo iz BiH i obratno.

- Ja vjerujem da ćemo naći rješenje. Ja sam čovjek koji se zalaže za protok robe. Vjerujem da ćemo naći rješenje koje će zadovoljiti potrebe građana Kosova – rekao je.

Sigurnosna situacija u BiH 

Na pitanje o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, Nešić je kazao da, prema informacijama sigurnosnih agencija, situacija je u BiH dobra.

Dodao je da problem u BiH mogu predstavljati cyber kriminal i ilegalne migracije.

- Smatram da je BiH bezbjednija i da su naši pripadnici bolje obučeni. Mi smo uspjeli da povećamo plaće našim sigurnosnim pripadnicima. 

Najavio je da će iduće sedmice održati sastanak s federalnim ministrom Ramom Isakom. 

Nešić je rekao da BiH ne može utjecati na međunarodne tokove.

- Očito da se nekima politika zasniva na populizmu. Ja ne vjerujem da to može ugroziti bezbjednost. Apelujem na sve političare i javne ličnosti da svoju snagu ne troše na dizanju tenzija, već da je troše na dizanju plata – rekao je Nešić.

O Jeleni Trivić i finansijama

Postavio je pitanje i zatražio od institucija da utvrde izvor finansiranja Jelene Trivić i njene stranke.

- Jučer je organizovala skupštinu koja je bila u obilju. Čak sam čuo i da je organizovan vatromet, koji također košta. Zamislite apsurda da u njenom klubu poslanika na jednoj strani sjedi čovjek koji sjedi iz Vlade RS koji je glasao za SNSD i drugi koji je glasao protiv SNSD-a. Imate tri čovjeka s tri različita mišljenja – rekao je Nešić.

Dodao je da nije inspektor.

- Ja mogu zahtijevati od agencija. Pismeno ću zahtijevati da se istraži po kom osnovu gospođa Trivić posjeduje velika finansijska sredstva – rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.