PODRŠKA EU

U Goraždu održana radionica o identifikaciji, prijavljivanju i zaštiti od diskriminacije

Radionicu je organiziralo Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima s poteškoćama u razvoju "Buđenje“

Sastanak u Goraždu. Fena

FENA

24.5.2023

U okviru projekta "Evropska unija za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH“, u Goraždu je održana dvodnevna radionica "Identifikacija, prijavljivanje i zaštita od diskriminacije“.

Radionicu je organiziralo Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima s poteškoćama u razvoju "Buđenje“ u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, s ciljem pružanja informacija o postupku prijavljivanja slučajeva diskriminacije, načinima djelovanja institucija, kao i pravima osoba u postupku zaštite od diskriminacije.

Naglašeno je da je, iako je po zakonu zabranjena, za veliki broj osoba koje pripadaju ranjivim grupama diskriminacija pojava koju doživljavaju svakodnevno. Kroz projekt EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH radi se na smjernicama za identifikaciju, prijavljivanje i zaštitu od diskriminacije.

- Ono što nam je ključno jeste da lokalnoj zajednici i organizacijama koje djeluju u lokalnoj zajednici, aktivistima i aktivisticama, damo alate da prepoznaju diskriminaciju, da zaštite sebe i populacije koje su marginalizirane, manjinske, i koje zapravo trebaju dodatni angažman u zajednici kako bi ostvarili pun potencijal svojih prava. Naše iskustvo pokazuje da lokalne zajednice imaju jako veiku potrebu za ovakvim radionicama i upoznavanjem onoga što je pravni okvir njihovog djelovanja u BiH kako bi bili ravnopravni građani - pojasnila je edukatorica Ana Kotur-Erkić.

Predsjednica Udruženja "Buđenje“ Merima Jašarević takođe je mišljenja da se treba raditi na zaštiti od diskriminacije.

- Za nas kao udruženje ovo je jedna izuzetno važna tema jer kada govorimo o socijalno ugroženim kategorijama, socijalno osjetljivim, moramo reći da se vrlo često dešava da ne znaju prepoznati diskriminaciju, a kamoli da djeluju u smjeru u kojem bi trebali kako bi zaštitili svoja prava. Zbog toga smo se odlučili za ovu edukaciju za koju smatramo da je izuzetno dobra, da što veći broj građana treba da čuje više o ovoj temi upravo iz razloga što svaka osoba može doći u situaciju da je učinjena diskriminacija prema njoj a da toga uopće možda nekada nismo ni svjesni - navela je Jašarević.

Dodala je da je važno da svi u društvu omoguće provođenje socijalne inkluzije, kako bi se spriječila diskriminacija.

Projekt "Evropska unija za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH“ realizuje se u okviru programa IPA 2 pretpristupne podrške Evropske unije u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender centrom Vlade FBiH i Gender centrom Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.