ŠEFOVI DIPLOMATIJA

Bilateralne konsultacije Elmedina Konakovića i Gordana Grlića-Radmana

Još jednom je istaknuta važnost robne razmjene kao i prekogranične saradnje ali i saradnje kroz sve bilateralne segmente

Elmedin Konaković i Gordan G. MVP BiH

S. S.

24.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman vodili su danas, 24. maja godine, izaslanstva dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, aktualnoj političkoj situaciji u ove dvije zemlje ali i u regiji. Naglašena je obostrana potreba i želja za održivom otvorenom komunikacijom dviju susjednih zemalja što je svakako jedan od uvjeta za održavanje i izgradnju stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka europskim integracijama. Zaključeno je da treba nastaviti intenzivnu saradnju na daljnjem angažmanu oko realiziranja potpisivanja aktualnih sporazuma i protokola između dvije države kao i intenzivirati saradnju kroz pogodnost koju kao susjedne zemlje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kao zemlja članica i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Još jednom je istaknuta važnost robne razmjene kao i prekogranične saradnje ali i saradnje kroz sve bilateralne segmente što uz institucionalni nastavak reformskih procesa šalje pozitivnu političku poruku Evropi na putu za koji se Bosna i Hercegovina opredijelila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.