SANACIJA POSLJEDICA

Sedić: Federalni premijer najavio podršku u realizaciji preventivnih mjera protiv poplava

Dodao je i kako se govorilo o ogromnim štetama na poljoprivrednim parcelama i usjevima

S odžranog sastanka. Vlada FBiH

FENA

25.5.2023

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić na sastanku u Sarajevu razgovarali su o načinima pomoći i sanaciji posljedica nakon nedavnih poplava, ali i o realizaciji određenih projekata za preventivno djelovanje u gradu na Uni. 

Sastanku su prisustvovali i zamjenik premijera i ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt Vojin Mijatović, te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Bihaćki gradonačelnik apostrofirao je neke od tema i zaključaka.

- Razgovarali smo o sanaciji posljedica, odnosno štete nastale usljed poplava, ali i o preventivnim mjerama. Konkretno, o mogućnostima za nastavak realizacije ranije početih projekata. Radi se o izgradnji obaloutvrde u naselju Pokoj, rekonstrukcije nasipa u Velhovu, te izgradnji nasipa ili izdizanju nivoa ceste u Kostelima kako bismo upravo na ovim kritičnim tačkama djelovali preventivno - izjavio je gradonačelnik Sedić.

Konstatirano je kako je za neke od spomenutih projekata osiguran dio financijskih sredstava kroz Agenciju za vodno područje sliva rijeke Save. Također, prema riječima bihaćkog gradonačelnika, federalni premijer Nikšić najavio je mogućnost da se rebalansom Budžeta za neke od ovih projekata osiguraju i dodatna sredstva.

Sedić optimizam temelji i na činjenici da su to sve pretežno već početi projekti, za koje postoji idejna ili čak i glavna projektna dokumentacija.

Dodao je i kako se govorilo o ogromnim štetama na poljoprivrednim parcelama i usjevima.

- Tu je mogućnost korištenja sredstava Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH za osiguranje poljoprivrednih usjeva. Ova mjera stoji na raspolaganju, a iz razgovora a ministrom Hrnjićem saznao sam da je vrlo mali broj naših poljoprivrednika uopšte bio informisan o ovoj mogućnosti. Vjerovatno zbog toga je i vrlo malo korištena. Dakle, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da uz poticajne mjere i sredstva, osiguraju svoje poljoprivredne usjeve i da usljed nastalih šteta vrlo brzo dobiju nadoknadu od osiguravajućih kuća. Definitivno jedna od mjera koja bi se u narednom periodu mogla prilično efikasno koristiti - kaže gradonačelnik Bihaća.

Na sastanku u Sarajevu, između ostalog, razgovarano je i o nekim od kapitalnih razvojnih projekata za Bihać i Unsko-sanski kanton, među kojima se posebno ističu gradnja aerodroma i dalje razvijanje Nacionalnog parka Una.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.