POSTKORONA

Nakon proglašenja kraja pandemije neke mjere i dalje na snazi: Za koje zemlje još trebaju Covid potvrde

Na hadž ili umru se ne može otići bez dokaza o imunizaciji

Evropske zemlje uglavnom ukinule ograničenja. Printscreen

Meliha Smajkic

25.5.2023

Nakon proglašenja prekida pandemije u većini zemalja prestale su važiti preporuke o testiranju na COVID-19, izolaciji oboljelih, karantenu bliskih kontakata i druge mjere koje su se primjenjivale.

Također, brojne zemlje su takve i slične mjere i ranije revidirale, a budući da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira, preporučene su mjere opreza, dok je u javnozdravstvenim ustanovama uglavnom ostala obaveza nošenja zaštitnih maski.

Žuti karton

S druge strane, iako je većina zemalja ukinula i digitalne zelene potvrde, tzv. Covid pasoše koji su dokaz da je osoba vaksinisana protiv koronavirusa, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest, ipak, izgledno je da se ta mjera u pojedinim državama i dalje primjenjuje.

Tako je na stranici Ureda za hadž navedeno, a što nam je i potvrđeno, da prema uredbi ministarstva zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije, svaki putnik na hadž, osim redovne vakcine protiv meningokoknog meningitisa, tzv. žutog kartona, mora biti vakcinisan i protiv COVID-19.

Čerkez: Svi zasebno. Printscreen

- Ovim putem Ured za hadž i umru obavještava sve zainteresirane da je svaki putnik na hadž dužan predati dokaz o imunizaciji protiv COVID-19, što predstavlja jedan od obaveznih dokumenata za dobivanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju - navedeno je na stranici Ureda.

Donesene mjere

Dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao nam je da svaka država zasebno, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 5. maja proglasila da pandemija koronavirusa nije više globalna zdravstvena opasnost, donosi mjere koje se, također, odnose i na režime na međunarodnim granicama.

Put u SAD

Evropske zemlje su uglavnom ukinule mjere u vezi s bolešću COVID-19 i putnici ne moraju dostavljati dokaz o vakcinaciji i slično.

Na stranici Ambasade SAD u BiH objavljena je informacija o „prestanku obaveze vakcinisanja protiv COVID-19 za putovanje neuseljenika u SAD“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.