HTIO JE DA SE UBIJE

Ratni zločin Ratko Mladić mirno je živio u Srbiji: Znao je da mu se sprema hapšenje

Kroz prozor sobe u kojoj je proveo svoje posljednje dane na slobodi, kazao je Jocović

Ratko Mladić. Twitter

A. O.

26.5.2023

Ratni zločinac i bivši komandant vojske bosanskih Srba za vrijeme agresije na BiH, Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji 25. maja 2011. godine.

Njega je Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog masakra nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, opsade Sarajeva i drugih zločina širom BiH.

- Taj dan kada je Mladić uhapšen nastao je haos. Mi smo bili taoci u profesionalnom smislu isčekivanja Mladića. Ovaj office niakd nije smio da bude prazan - rekao je producent agencije Reuters Feđa Grulović za Al Jazzeru.

Uhapšen u selu Lazarevo

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su Mladića uhapsili pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i Službe za otkrivanje ratnih zločina u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Mladić se krio u kući rođaka i nije pružao otpor. Tada je uhapšen pod imenom Milorad Komadić, ali je Dačić rekao da Mladić nije koristio drugi identitet i da je imao svoju ličnu kartu, koja je bila istekla.

U tom periodu, par dana kasnije „Novosti“ su objavile svjedočenje, navodno jedinog svjedoka hapšenja Nenada Jocovića iz Lazareva, koji je detaljno opisao kako se sve odigralo.

Mještanin Lazareva kazao je da se iznenadio kada je saznao da je Mladić uhapšen. 

- Od jedne ikone, "generala", šta god, pojavio se jedan dekica koji je izgledao u najbolju ruku rečeno kao moler koji je upravo završio smjenu i sprema se da stavi svoj sendvič s parizerom i ode kući - rekao je Feđa Grulović za Al Jazzeru.

Dva pištolja

Tada je Jocović izjavio da je Mladić mirno sačekao policiju i da su na stolu bila dva napunjena pištolja.

Međutim, Mladić ali da on nije htio izvršiti samoubistvo iako je na to pomišljao.

- Kroz prozor sobe u kojoj je proveo svoje posljednje dane na slobodi, general je mirno gledao dolazak policije. Na stolu su mirovala i dva pištolja. Puna. Jedan kalibra 7,62 i drugi neke američke proizvodnje... Mirno je tog jutra, nešto poslije pet sati, u kuću njegovog rođaka Branislava Mladića u Lazarevu ušao momak u civilu, sa pištoljem ispod ljetnje košulje. Otvorio je vrata sobe u kojoj je bio general. I, kao da se malo zbunio, upitao je: „Ko ste vi?“. „Ja sam onaj koga tražite“, odgovorio je Ratko Mladić, „vojnički" – rekao je Jocović svoju priču.

Jocović je dodao da se zatekao u povrtnjaku kada je policija došla te da su ga policajci pozvali da bude prisutan hapšenju Mladića i proceduri koja je uslijedila.

- Minulo je pola šest, ujutro, počeo je pretres. General nije krio identitet. Pokazao je ličnu kartu na ime Ratko Mladić, ali je ovom dokumentu odavno istekla važnost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne ćerke Ane. Pogledao je fotografiju pre nego što ju je predao policiji. Uz to, i 1.500 dinara. I nekoliko novčanica u dolarima. Poželeo je da novac ostavi Branislavu, svom domaćinu. Nije mu dozvoljeno. Sve navedene stvari su oduzete. On je, potom, iz novčanika izvadio prsten. „Ovo predajte mojoj ženi“, rekao je i pružio prsten jednom od policajaca - rekao je Jocović tada.


Pretres je trajao oko dva sata, a Mladić je za to vrijeme bio u dvorištu, dok se ispred kuće okupljao narod.

Procijenjeno je da bi mještani, kada ga vide, možda pokušali da navale na kapiju pa je Mladić povučen u kuću.

Govorio o kćerki

Jocović je tada izjavio da je Mladić razgovarao sa policijom, pričao o kćerki Ani, o svom djetinjstvu sa samohranom majkom Stanom. I nju je više puta pomenuo.

- Govorio je o školovanju u Vojnoj akademiji, koju je završio sa desetkom. O Rusiji u kojoj je, kao oficir JNA, boravio. Rekao je: „Bio sam tamo na mestima gde se školuju ruski oficiri. Niko me nije pratio ni snimao šta ću da vidim i šta da čujem. Rusi znaju kome mogu da pruže ruku, a da ne razmišljaju koliko će prstiju posle da prebroje“. Govorio je tečno, povremeno i oštro: o patriotizmu, o „svemu što je prodato i izdato“, o Kosovu i kako on vidi Srbiju. Danas i u budućnosti. U jednom trenutku, obratio se ljudima koji su tu da bi izvršili naređenje koje im je dato - kazao je Jocović.


Dodao je da je Mladić izjavio da su mu "ubili kćerku".

- I kćerku ste mi ubili! Onakvo moje dijete - rekao je. (Ana Mladić izvršila je samoubistvo u stanu Mladića).

„Nismo mi!“, stigao je odgovor jednog od policajaca. „Ma, znam da niste vi!“, nastavio je general. „A znam ko je i zašto“, priča Jocović.

- Razmišljao sam i mogao sam i da se ubijem... Odlučio sam da to, ipak, ne učinim, a znam i zbog koga - navodno je tada rekao Ratko Mladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.