GLAVNI TUŽILAC

Kajganić se sastao s dužnosnicima biroa za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD

Dužnosnici iz SAD, upoznati su sa ostvarenim aktivnostima u procesuiranju optuženika za učestvovanje na stranim ratištima Sirije i Iraka

Sa sastanka. Tužilaštvo BiH

A. O.

26.5.2023

Glavni tužilac Milanko Kajganić, zajedno sa rukovoditeljicom Odsjeka za terorizam, tužiteljicom Ivanom Petković i saradnikom, sastao se sa prvom zamjenicom koordinatora Biroa za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Hilari Betjer Džonson (Hillary Batjer Johnson), kao i dužnosnicima u ovoj oblasti i stručnjacima angažiranim u borbi protiv terorizma.

Na sastanku su glavni tužilac i predstavnici Tužilaštva BiH, posjetioce upoznali sa radom i aktivnostima Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH, uključujući ostvarene rezultate, kao i napore koji se provode u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja dužnosnike institucija i agencija za provedbu zakona sa svih razina u BiH, a na čijem je čelu glavni tužilac.

Dužnosnici iz SAD, upoznati su sa ostvarenim aktivnostima u procesuiranju optuženika za učestvovanje na stranim ratištima Sirije i Iraka, aktivnostima koje se provode u smjeru deradikalizacije navedenih osoba i njima bliskih osoba, kao i povratka i procesuiranja preostalih državljana Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na tom području.

Također, istaknute su i aktivnosti tužilaštva i partnerskih institucija, u identificiranju i procesuiranju državljana BiH, za koje postoje saznanja i dokazi da učestvuju u sukobima na području Ukrajine.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije Sjedinjenih Država imaju aktivnu i dobru saradnju u procesuiranju predmeta terorizma i opasnosti od terorizma i radikalizma, naročito u oblasti u kojoj je bila potrebna međunarodna saradnja u borbi protiv ovih krivičnih djela, koja su naročito štetna za sigurnost građana i vladavinu prava.

Intenzivna saradnja u borbi protiv terorizma i prevenciji opasnosti od terorističkih aktivnosti, nastavit će se i u budućnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.