POSJETE

Dizdar u Doboju i Maglaju: Počinje realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima

Upoznati smo da je Grad Doboj jedna od lokalnih samouprava koja najznačajnije podržava projekte povratnika

Ministar Didzar u Doboju i Maglaju. Fena

FENA

26.5.2023

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Doboj i Maglaj. U Doboju je sa predstavnicima povratnika razgovarao o stanju povratničke zajednice, kao i o najznačajnijim projektima koji će biti realizirani u povratničkim mjestima.

Razmotreni su i prioriteti u realizaciji nekoliko projekata u povratničkim mjestima u ovoj lokalnoj zajednici za koje postoji opravdana potreba.

- Upoznati smo da je Grad Doboj jedna od lokalnih samouprava koja najznačajnije podržava projekte povratnika, sufinansiranje Grada Doboja nekada iznosi i do 60 posto, to dovoljno govori o njihovoj opredijeljenosti za zajednička ulaganja koja popravljaju kvalitet života povratnika. Razgovarali smo i o drugim vidovima podrške koje ćemo zajednički implementirati, a u svrhu zapošljavanja povratnika. Naša krajnja namjera je povratnike učiniti samoodrživim kroz samozapošljavanje, zapošljavanje u javnom i realnom sektoru. Doboj je sredina gdje je ostvaren značajan povratak i podrška institucija je neophodna - istakao je Dizdar

Dizdar je posjetio uspješne privrednike koji zapošljavaju povratnike u Doboju i Doboj Istoku.

U općini Maglaj su potpisani ugovori za izgradnju putne infrastrukture i mostova. Ugovore su potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić.

- Ugovori o udruživanju sredstava između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Maglaj odnose se na izgradnju lokalnih puteva i mostova u nekoliko povratničkih naselja. Realizacijom ugovora višestruku korist donosimo porodicama koje se nalaze u mjesnim zajednicama Ravna, Oruče, Moševac i Kosova. Zahvalan sam ministru Dizdaru što je prepoznao potrebe ljudi u Maglaju i ovo je jedan novi pristup koji nas je sve obradovao, a koji znači direktnu podršku održivom povratku u općini Maglaj - kazao je načelnik Mahmutagić, saopćeno je iz Dizdarovog kabineta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.