NAKON INCIDENATA

KFOR: Jednostrani akti kosovskih vlasti rizikuju dalju eskalaciju tenzija

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbjegla dalja eskalacija

Snage KFOR-a na sjeveru Kosova. Anadolija

S. S. / Anadolija

26.5.2023

Mirovne trupe NATO-a na Kosovu KFOR oštro su osudile jednostrane akte nasilnog ulaska novoizabranih kosovskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru Kosova.

KFOR je u saopćenju za medije naveo da "pomno prati situaciju u općinama na sjeveru Kosova, gde je uslijedila serija sukoba uslijed nasilnog ulaska novoizabranih predsjednika općina u zgrade općina".

- Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalje eskalacije tenzija. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane akte i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbjednost na Kosovu - navodi KFOR.

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbjegla dalja eskalacija.

- Prvi prioritet KFOR-a ostaje obezbjeđivanje sigurnog okruženja, u skladu s njegovim mandatom Vijeća sigurnosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i sigurnosti na Kosovu - zaključuje se u saopćenju KFOR-a.

Sigurno i mirno okruženje

Prethodno je iz Vlade Kosova saopćeno da se premijer Kosova Albin Kurti sastao s komandantom KFOR-a general-majorom Anhelom Miheleom Ristučijem (Angel Michele Ristucci) o situaciji na sjeveru Kosova.

- Sigurnosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale sigurno i mirno okruženje za sve. Premijer Kurti je istakao da gradonačelnici općina, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da nesmetano pružaju kvalitetne javne usluge svim građanima - stoji u saopćenju.

Tokom dana specijalne jedinice Policije Kosova su ušle u zgrade opšćna Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u općinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su željeli spriječiti njihov ulazak. Policija je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

"Građani bili nasilni"

U saopćenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

- Uslijed napada, pet policajaca je zadobilo lakše tjelesne povrede, oštećena su četiri službena vozila, jedno je zapaljeno, a drugo oštećeno. Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije EULEX. Također, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama, za koje se u saradnji s pravosudnim organima sprovode istrage - saopšteno je.

Iz Policije Kosova je navedeno i da su određeni kriminalni pojedinci ili grupe, osim napada na službena lica i vozila, pokušali da blokiraju različite puteve šljunkom i teškim vozilima.

- U cilju obezbjeđenja slobodnog kretanja ljudi i robe, Policija Kosova je preduzela mjere za njihovo uklanjanje i čišćenje puteva u saradnji i koordinaciji s nadležnim organima. Vozila su uklonjena, putevi su slobodni za saobraćaj, dok je Kosovska policija angažovala svoje jedinice za uviđaje i dalje policijske akcije - navedeno je iz Policije Kosova.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.