HISTORIJSKA ODLUKA

Drugi krug izbora u Turskoj danas: Utrka između Erdoana i Kiličdarolua

Podsjetimo, aktuelni turski predsjednik je 14. maja osvojio 49,5 posto, a Kiličdarolu gotovo 45 posto glasova

Erdoan i Kiličdarolu: Kandidati za predsjednika Turske. Twitter

A. O.

28.5.2023

Drugi krug izbora u Turskoj počinje danas, a u glavnoj utrci su dva kandidata, aktuelni predsjednik ove zemlje Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu).

Mnogi smatraju da će ovo biti historijski izbori.

Podsjetimo, u prvom krugu održanom 14. maja, izvori iz zemlje i regiona izvještavali su o mirnom i korektnom izbornom toku bez negativnih tenzija uprkos velikoj neizvjesnosti izborne utakmice između dvojice predsjedničkih kandidata.

Podrška Sinana Ogana

Rezultati su pokazali svu klimavost predizbornih prognoza.

U međuvremenu, između dva izborna kruga je tadašnji treći predsjednički kandidat Sinan Ogan objavio da će podržati Erdoana, što dugogodišnjem turskom lideru daje prednost u trenutnim prognozama.

Izbori će odgovoriti na pitanje da li će dugogodišnji lider preuzeti još jedan predsjednički mandat imajući u vidu da je u prvom krugu imao dobar rezultat u odnosu na prognoze. To mu je uspjelo i pored vala inflacije u zemlji i razornog februarskog zemljotresa s velikim brojem žrtava. Fotografije tog razaranja obišle su planetu ne samo zbog prirode katastrofa kakve su inače zemljotresi već i što su zbog upitnih arhitektonskih rješenja ekspanzivne gradnje višespratnica, ljudi izdisali među spratovima urušenim jedan preko drugog poput kula od karata.

Tri miliona glasača 

I Kiličdarolu i Erdoan su između dva izborna kruga nastojali pridobiti oko tri miliona glasača Ogana.

Podsjetimo, aktuelni turski predsjednik je 14. maja osvojio 49,5 posto, a Kiličdarolu gotovo 45 posto glasova, što je značilo da nijedan nije izborio mandat i da će morati da se nadmeću i u drugom krugu – danas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.