GRAĐANI LJUTI I OGORČENI

Video + foto / "Avaz" na licu mjesta: Kolege ubijene Azre Spahić poručili da neće stati!

Mercedesom je upravljao Armin Berberović iz Starog Grada koji je odmah na licu mjesta uhapšen

Stotine građana na protestima za Azru Spahić - Avaz
Stotine građana na protestu za Azru Spahić - Avaz
Dnevni avaz
Stotine građana na protestima na Marindvoru - Avaz
Stotine građana na protestima na Marindvoru - Avaz
+23
Eldar Abaz i Nidal Šaljić

28.5.2023

Kako je i najavljeno, građani su se organizirali i izašli na proteste na Marindvoru, mjestu gdje je Azra Spahić ubijena a njena prijateljica teško povrijeđena. 

Mercedesom je upravljao pijani Armin Berberović iz Starog Grada koji je odmah na licu mjesta uhapšen. Inače, Berberović je imao oko 2.000 KM neplaćenih saobraćajnih kazni. 

Automobil kojim je upravljao deponovan je u Reljevo na depo MUP-a KS.

Njegov advokat Rusmir Karkin je za portal "Avaza" kazao da se Berberović kaje i da je svjestan šta je uradio. Tužilaštvo KS je predložilo Kantonalnom sudu mjeru jednomjesečnog pritvora za Berberovića.

Ovo se nije smjelo dogoditi

Javnost u BiH je ogorčena. Vlada KS je danas održala hitnu sjednicu nakon koje su saopćili da će uvesti brojne mjere. Jedna od njih je i smanjenje brzine.

Na proteste je stigao i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, koji je poručio da se zakoni podhitno moraju pooštriti i da nema potrebe ništa čekati. 

Ljudi žele pravdu i stožije zakone - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Tužno, sramotno. Ovo se nije smijelo desti. Pet godina je trajao proces za Selmu i Editu. Pet godina. Molim vas da pratite i ovaj slučaj. Suđenja su javna, pratite ih. Samo na taj način sudski proces može biti efektivan. Policija, institucije, građani, ne spavajte. Vrijeme je da zajedno reagujemo. Nikad više ni jedno dijete. Ovo je mogla biti vaša sestra, vaše dijete, vaše brat, majka - istakla je članica neformalne grupe građana koja je organizovala ovaj skup.

Došli su i predstavnici studenata.

Ulivala je svima nadu

- Okupili smo se ovdje da pokažemo solidarnost. Simbolično u bijelim mantilima. Azra nas je stimulisala da možemo da budemo dobri studenti. Bila je najbolja u svemu. Ulivala je svima nama nadu, nadam se da njenom smrću nije ugašena ta nada. Potrebne su tragedije da bi se nešto poboljašalo, nažalost. Mi studenti nećemo stati samo na skupu ako ne dođe do promjena - istakao je predstavnik studenata Medicinskog fakulteta.

Na jednom od transparenata koje nose piše "Ustaj BiH, ološi nam ubijaju doktore" te "Gdje smo sigurni?"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.