DRAMATIČNA NOĆ

Nadin Kevelj za "Avaz": To je GSS, tamo gdje drugi zapnu tu smo mi

Teško se sjetiti slične akcije evakuacije povrijeđene osobe u noćnim uvjetima, niz vertikalnu stijenu, rekao je Kevelj

Spašavanje Hrvatice. PrintScreen

Alen Bajramovic

29.5.2023

Oko 100 gorskih spasilaca provelo je dramatičnu noć na planini Velež, pokušavajući spasiti život povrijeđenoj državljanki Hrvatske. Uprkos teškim povredama i izuzetno teškim uvjetima koje je dodatno otežavala noć i loša vidljivost, ona je oko 1:20 sati spuštena s litice visoke gotovo 400 metara, a potom zbrinuta u mostarskoj bolnici "Dr. Safet Mujić".

- Operacija se u jednom momentu zakomplikovala jer helikopteri RS i EUFOR-a nisu mogli ništa, a čekajući njih izgubili smo dosta vremena. Mogli smo je i prije spustiti. Na kraju smo to i uradili. GSS je odradio dobar posao, spustio je niz stijenu gdje ju je pokupio helikopter EUFOR-a - kazao nam je vođa akcije spašavanja Nadin Kevelj.


Tokom akcije spašavanja. Avaz

Teško se sjetiti slične akcije evakuacije povrijeđene osobe u noćnim uvjetima, niz vertikalnu stijenu.

- To vam ne mogu ni opisati. To je nauka, mi to učimo kroz treninge, tehnike spašavanja i slično. To je GSS, tamo gdje drugi zapnu tu smo mi - ističe Kevelj.


Spasioci su trenutno na zasluženom odmoru. Dok pokušavaju zaspati ometaju ih samo novinari, ali ne i nadležni koji bi mogli konačno zakonom definirati njihov status. Na to i gorske službe, i eksperti, i mediji ukazuju godinama.


- Bude poziva i od gradskih otaca koji nas pitaju treba li nam išta. Kad je belaj, a inače ne zovu kad im ne trebamo. Mi nemamo zakon o GSS-u.Za povrijeđenu gospođu sreća je što je bila nedjelja pa većina pripadnika GSS-a nije radila. Da je bio ponedjeljak, ona bi visila gore i utorak, i srijedu - ističe Nadin Kevelj, vođa akcije spašavanja i načelnik GSS-a Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.