SAOPĆENJE

EUFOR otkrio detalje spašavanja Hrvatice sa stijene: Situacija je teška zbog povreda

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru

Spašavanje sa Veleža. Avaz

A. O.

29.5.2023

EUFOR je jutros izdao saopćenje u kojem su istakli da su u nedjelju, 28. maja u 20:00 sati, primili hitan poziv iz Ureda ministra odbrane BiH sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom.

U području istočno od Mostara na planini Velež, planinarka je povrijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via Ferrata.

EUFOR “Althea” je odmah poslao spasilački helikopter s medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica Gorske službe spasavanja koje su već djelovale na licu mjesta.


Situacija na lokaciji bila je teška zbog povreda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice.

Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

Bliska saradnja između jedinica Gorske službe spasavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom.

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.