RATNI ZLOČINI

Uhapšen Borislav Gligorević: Bio pripadnik "Belih orlova", tereti se za silovanje dviju žena u Zvorniku

Došao je u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dviju žena, saopćeno je iz Tužilaštva

Grad Zvornik. Printscreen

N. Aj. / Anadolija

29.5.2023

Postupajući na temelju potrage raspisane od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, na graničnom prelazu Karakaj, lišili su slobode osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, javlja Anadolija.

Civili bošnjačke nacionalnosti

Navedeni osumnjičeni pod istragom je tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika VRS-a i jedinice "Beli orlovi" TO Zvornik, 1992. godine, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

- On se tereti da je, zajedno s drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dviju žena, koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Raspisana potraga

S obzirom na to da su Tužilaštvo i partnerske agencije za provođenje zakona došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga, te je u petak lišen slobode prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.