SREDINOM JUNA

Dr. Kemal Dizdarević govorio za "Avaz", nakon što je odlučeno da svjedoči u predmetu "Zijad Mutap i drugi": Sve ću pojasniti!

Dijagnoza se ne može naknadno postaviti, niti naknadno provjeriti, ako ne postoje pravovremeno zabilježeni klinički kriteriji, kaže dr. Dizdarević

Kemal Dizdarević je ključni svjedok Tužilaštva BIH. Avaz

E. T.

29.5.2023

Nakon što je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da u predmetu koji se vodi protiv "Zijada Mutapa i drugih" a u vezi s prikrivanjem ubica mladića Dženana Memića, svjedoči neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, on je za portal "Avaza" još jednom kazao da će se odazvati pozivu Suda BiH.

Objektivnost vještaka

- Ono što je najbitnije za naknadno vjestačenje potresa mozga, praćenog amnezijom, koji je nastao kao posljedica udarca u glavu je postojanje odmah postavljene i dokumentirane dijagnoza, tj. dijagnoza se postavlja na osnovu jasnih kriterija pri prvom pregledu i isti dan nakon povrede od odgovornog liječnika u medicinskoj ustanovi tercijarnog nivoa.

Naknadno, nakon nekoliko dana, sedmica, mjeseci ili godina, tvrditi da postoji potres mozga i amnezija, u slučajevima u kojima nije pravovremeno zabilježena ta dijagnoza u zvaničnoj medicinskoj dokumentaciji, naprosto, izaziva sumnju u kompetentnost ili objektivnost vještaka - kaže dr. Dizdarević. 

On dijelom pojašnjava na osnovu čega će bazirati svoje svjedočenje.

- Ako nema pravovremenih zabilješki u medicinskoj dokumentaciji, unesenih isti dan kada se desio udarac u glavu, a koje se odnose na kliničke kriterije neophodne za postavljanje dijagnoze potresa mozga, onda ne može biti ni naknadne dijagnoze potresa mozga, a time ni amnezije zbog potresa, jer je objektivizirana rutinska slikovita morfološka dijagnostika (CT mozga) uvijek negativna u ovakvim slučajevima.

Klinički kriteriji

Potres mozga je jedna od rijetkih dijagnoza u neurohirurgiji koja se postavlja na osnovu kliničkih kriterija. Ova dijagnoza se ne može naknadno postaviti, niti naknadno provjeriti, ako ne postoje pravovremeno zabilježeni klinički kriteriji koji su osnova za njeno postavljanje.

Sve ostale detalje u vezi s ovim konkretnim slučajem ću pojasniti tokom svjedočenja - rekao je dr. Dizdarević za portal "Avaza". 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je predlagalo da Dizdarević bude saslušan i u prvostepenom postupku, ali predsjedavajući tadašnjeg Sudskog vijeća Branko Perić se tome usprotivio i stalno je potencirao to da je Vijeće već sve čulo o navodnoj amneziji kod Alise Mutap-Ramić od ranijih vještaka.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.