SARAJEVO

Zvizdić i Youngjoo o mogućnostima za unapređenje saradnje BiH i Republike Koreje

Složili su se da bi u narednom periodu trebalo inicirati otvaranje ambasade Republike Koreje u Bosni i Hercegovini

Sastanak delegacija. Fena

FENA

29.5.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić primio je danas u posjetu delegaciju Nacionalne skupštine Republike Koreje, koju je predvodila potpredsjednica Kim Youngjoo.

Razgovarali su o uspostavljanju još boljih odnosa između dvije zemlje i o mogućnostima bolje saradnje i razmjene iskustava.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na značajnoj pomoći u rekonstrukciji BiH i oporavku ekonomije poslije agresije na BiH.

Upoznao je goste i sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, kao i sa vanjskopolitičkim prioritetima BiH, a to su EU i NATO integracije.

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednica Youngjoo su ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, te da je u narednom periodu neophodno jačati ekonomske veze i naglasili su da je potrebno raditi na povezivanju poslovnih zajednica, posebno u trgovinskom i tehološkom sektoru, kao i u oblastima obnovljive energije, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i ruralnog razvoja, s naglaskom na potencijale seoskog turizma.

Složili su se da bi u narednom periodu trebalo inicirati otvaranje ambasade Republike Koreje u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da postoji prostor i za unapređenje parlamentarne saradnje između naše dvije države.

Potpredsjednica Parlamenta Republike Koreje Youngjoo je čestitala dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Istaknula je da je Republika Koreja kandidat za organizaciju EXPO izložbe 2030. godine i izrazila nadu da će Bosna i Hercegovina podržati kandidaturu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH podržava namjeru Republike Koreje da predstavi novu vrstu EXPO-a, koja će, kako se očekuje, poslužiti kao forum za javnu raspravu u rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočava čovječanstvo, uključujući klimatske promjene, siromaštvo, bolesti i druge globalne probleme.

Konačnu odluku o kandidaturi donosi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, rekao je predsjedavajući Zvizdić, saopćeno je iz njegovog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.