KAPIJA NA ULAZU U ŠENGEN

Bosanska Gradiška u fokusu izvještaja GI-TOC-a: Kako je grad u BiH postao žarište trgovine drogom, oružjem i migrantima

Kriminalne grupe su u proteklih deset godina postale organiziranije te se povezale s mrežama u Hrvatskoj i Srbiji

Rekordne zapljene droge u Bosanskoj Gradišci. Printscreen

Alen Bajramovic

30.5.2023

Bosanska Gradiška, grad s ožiljcima ratnih zločina i etničkog čišćenja, u kojem su neki od počinilaca osuđeni, a drugi krenuli putem kriminala, predstavlja žarište trgovine drogom, oružjem, a odnedavno i migrantima. Ovo se navodi u jednom od posljednjih izvještaja Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

- Bosanska Gradiška danas predstavlja “kapiju” na ulazu u Šengen, a kriminalne grupe iz ovog grada su u proteklih deset godina postale organiziranije te se povezale s mrežama u Hrvatskoj i Srbiji, ali i Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama - kazala je Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC-a za BiH.

Međunarodna podrška

GI-TOC podsjeća na međunarodnu policijsku akciju “Kruna” iz 2016. godine, tokom koje je otkriveno da su kriminalci, uključujući članove grupe jednog od najvećih evropskih narkobosova Darka Šarića, granice prelazili s dokumentima napravljenim na osnovu podataka ukradenih od bosanskih državljana, a izdale su ih službe u Bosanskoj Gradišci i Srpcu.

U februaru 2019. godine u akciji „Vitorog“ pripadnici MUP-a RS uhapsili su pet osoba iz Bosanske Gradiške i jednu iz Trebinja zbog neovlaštene proizvodnje i prometa kanabisa i sintetičke droge, te zaplijenili skank, heroin i vatreno oružje. Policija RS je u decembru 2020. godine u Bosanskoj Gradišci zaplijenila oko 460 kilograma skanka.

Agović: Veća saradnja. Printscreen

- Međutim, pravi obim uloge Bosanske Gradiške u krijumčarenju i snaga njenih transnacionalnih veza otkriveni su kroz operaciju „Skladište 2“, koju su 2021. godine vodili Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP RS. Uhapšeno je 19 osoba, od kojih je 14 iz ovog grada, zbog umiješanosti u međunarodni šverc droge i oružja. Uhapšeni su uglavnom zahvaljujući informacijama iz Sky i Anom aplikacija. Grupa je navodno nabavljala velike količine kanabisa iz Albanije i Crne Gore, koji su dovozili u BiH i čuvali u blizini Bosanske Gradiške. Dio droge je preprodavan u BiH, ali je većina prepakirana i prokrijumčarena u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku - navodi se u izvještaju.

Posebna akcija

Na području Bosanske Gradiške u decembru 2022. godine izvedena je i posebna akcija „Bjegunac“, u kojoj je šest osoba uhapšeno, uključujući uposlenika OSA-e BiH, a ponovo su bili u pitanju neovlaštena proizvodnja i promet droga.

- Upozoravamo da je policijska prekogranična saradnja slabija od one među kriminalnim grupama te da je veća saradnja policijskih agencija, uključujući razmjenu obavještajnih podataka i zajedničke operacije, ključna - istakla je Agović.

Mafijaška ubistva

GI-TOC je analizirao i slučajeve ubistava i mafijaške atentate u ovom gradu, od onog na Gorana Kotura 2003., do atentata na Milana Vujičića 2015. i Senada Kobilića 2018. godine.

- Prema podacima MUP-a, u RS je u protekloj deceniji bilo deset atentata u stilu profesionalne mafije, od kojih su sva ostala neriješena. Dva od ovih ubistava, izvršena 2015. i 2018. godine, a usmjerena su na aktere podzemlja regije, dogodila su se u Bosanskoj Gradišci. Stručnjaci za sigurnost kažu da većina ovih ubistava slijedi isti obrazac: žrtva se prati kako bi se identificirale ranjivosti, a jedini predmeti koji ostaju nakon ubistva su zapaljeno vozilo i uništeno oružje. Atentatori obično koriste automatske puške ili snajpere i, u većini slučajeva, vjerovatno dolaze iz susjedne zemlje - dodaje se u izvještaju GI-TOC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.