KALESIJA

U četvrtak 25. kolektivna dženaza za žrtve zločina u Zvorniku

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana

Kolektivna dženaza u Zvorniku. Fena

FENA

30.5.2023

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija, u četvrtak, 1. juna, bit će klanjana 25. kolektivna dženaza i obavljen ukop četvero identifikovanih civila, ubijenih na području općine Zvornik tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a na ovom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika. Zvanična evidencija žrtava zločina JNA i srpske vojske, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još nisu pronađeni.

Ove podatke saopćio je novinarima danas Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

- U Bosni i Hercegovini se još traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se - kazao je Grahić.

Prema njegovim riječima, u četvrtak, 1. juna, na Šehidskom mezarju Memorijalnog kompleksa Gornja Kalesija, bit će ukopani:

Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici

Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu

Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima

Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Njihova tijela su pronađena u masovnim Grobnicama: Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, još 2004. godine. Međutim, na identifikacije se čekalo skoro dvije decenije.

Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hfz. Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama. Također, sugerisano je da svi koji dolaze iz dijaspore, a do sada to nisu učinili, da se jave ICMP u Tuzli, kako bi dali uzorak krvi, nužan za identifikaciju nestalih srodnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.