PRIJATELJSKI ODNOSI

Brkić i Mularčuk o intenziviranju saradnje BiH i Poljske na bilateralnom i međunarodnom planu

Odluka Evropskog vijeća je snažan poticaj i obaveza Bosni i Hercegovini i njenim institucijama

Brkić i Mularčuk. Fena

FENA

30.5.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je, na poziv državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske Arkadiusza Mularczyka, boravio u Varšavi, gdje su održane političke konsultacije dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Brkić je istakao dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Poljske, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje na bilateralnom i međunarodnom planu, u skladu s obostrano izraženim interesima dviju zemalja s naglaskom da bi intenziviranje posjeta na visokoj i najvišoj razini doprinijelo tomu.

Zamjenik je informirao sagovornika o aktuelnoj unutarnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na izbore održane 2. oktobra 2022. godine i efikasnom implementacijom vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, formiranoj najbrže do sada.

Pozdravio je dobru ugovornu osnovu dviju zemalja i izrazio nadu da će uskoro doći do okončanja procedura zaključivanja sporazuma koji su u fazi unutarnjih zakonskih procedura, naročito o ekonomskoj saradnji.

S ciljem unapređenja vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, kao značajnog partnera, potrebno je uložiti dodatne napore, posebno u oblasti poljoprivrede i energetike, a u vezi s obavezama za izradu Integriranog energetsko-klimatskog plana Bosne i Hercegovine za razdoblje 2020.-2030. godina, kao i u oblasti obnovljivih energija s posebnim osvrtom na solarne i vjetroelektrane.

Zamjenik je izrazio zadovoljstvo saradnjom u oblasti turizma te povećanim interesom poljskih građana za Bosnom i Hercegovinom kao turističkom destinacijom, čemu je doprinijela uspostava redovne aviolinije Varšava-Sarajevo, te uspostavljanju čarter letova Katovice – Mostar.

Pozdravio je uspješno predsjedavanje Republike Polјske Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju tokom 2022. godine i zahvalio se Poljskoj koja je i putem OSCE-a pružila podršku stabilnosti, miru i vladavini ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Republika Poljska, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske skupine (V4) kontinuirano pruža potporu Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i u saradnji s NATO-om, što je rezultiralo da je Evropsko vijeće Evropske unije 15. decembra 2022, godine, dodijelilo kandidacijski status Bosni i Hercegovini za članstvo u EU.

Odluka Evropskog vijeća je snažan poticaj i obaveza Bosni i Hercegovini i njenim institucijama da nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Potpuna je i neupitna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, te angažman na ispunjenju 14 prioriteta Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Nepoštivanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Državni sekretar Mularczyk je izvijestio sagovornika o unutrašnjoj situaciji u zemlji.

Saglasio se s ocjenom dobrih i prijateljskih odnosa između Poljske i Bosne i Hercegovine, te istakao svesrdnu podršku Poljske članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

U vezi s novonastalim izazovom u smislu sigurnosti u tom dijelu Evrope, informirao je o situaciji u Ukrajini i podršci koju Poljska pruža Ukrajini od početka ruske agresije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.