PROCES DUG 20 GODINA

Haški tribunal će danas izreći pravosnažnu presudu Stanišiću i Simatoviću

Stanišića (73) i njegovog pomoćnika Simatovića (73), haški sud je 30. juna 2021., poslije ponovljenog suđenja, osudio na po 12 godina zatvora

Danas će biti izrečena pravosnažna presuda. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Haški tribunal izreći će danas, poslije dvodecenijskog procesa, pravosnažnu presudu bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju.

Stanišića (73) i njegovog pomoćnika Simatovića (73), haški sud je 30. juna 2021., poslije ponovljenog suđenja, osudio na po 12 godina zatvora zbog pomaganja zločina koje su u BiH 1992. počinile Crvene beretke.

Progon, ubistva i deportacije

Nepravosnažnom presudom, Stanišića i Simatovića je sud tada proglasio krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, s proljeća 1992.

Optužbi da su odgovorni za brojne druge zločine u Hrvatskoj i u još četiri bosanske opštine, Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom bili oslobođeni.

Tom presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Sud je kao dokazano, u nepravosnažnoj presudi Stanišiću i Simatoviću, prihvatio da je to zločinačko udruženje postojalo i da su u njemu učestvovali drugi čelnici Srbije, tadašnje Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Po presudi, Stanišić i Simatović su za taj poduhvat znali, ali nisu dijelili zločinačku namjeru s drugim učesnicima.

Druga zlodjela u BiH

Na tu presudu žalbe su uložili branioci, tražeći da Stanišić i Simatović budu oslobođeni ili da im kazne budu skraćene.

Žalbu su, međutim, uložili i tužioci koji zahtijevaju da Stanišić i Simatović budu proglašeni krivim i za druga zlodjela u BiH, u Kninskoj Krajini i u istočnoj Slavoniji, te da im kazne budu pooštrene.

Od izricanja presude, juna 2021., Stanišić i Simatović su u sudskom pritvoru u Ševeningenu.

Proces Stanišiću i Simatoviću - uključujući prvo i ponovljeno suđenje - najduži je u historiji suda u Hagu i traje već 20 godina.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja poslije ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Stanišić je bio prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo suđenje je počelo, poslije jednog neuspješnog pokušaja, u junu 2009.

Privremeno puštani iz zatvora

U maju 2013., Haški tribunal je prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, za koje su bili optuženi.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono vijeće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje koje je počelo u junu 2017., a završilo se novom prvostepenom presudom 30. juna prošle godine.

Stanišić je cijelo ponovljeno suđenje proveo na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti.

Kako su ranije utvrdili ljekari u Hagu i u Beogradu, Stanišić godinama pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i teške depresije.

Stanišić i Simatović su, odlukom suda, i tokom prvog procesa više puta bili privremeno puštani iz pritvora.

Sud je Stanišiću, kao izdržani dio kazne do izricanja prvostepene presude 2021., priznao 1.934 dana koje je proveo u pritvoru od prvog hapšenja 2003. godine.

Simatović je, kako piše u prvostepenoj presudi, do juna 2021. u pritvoru izdržao 2.348 dana kazne.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.