NA SJEDNICI GV

Odgođena rasprava o podizanju spomenika kralju Tvrtku

Karić je zatražila da se rasprava o ovom pitanju odgodi

Benjamina Karić. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva da se rasprava o prijedlogu odluke o postavljanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću odgodi.

Uoči rasprave i glasanja o ovoj odluci, Karić je od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva zatražila uvodnu riječ te se osvrnula na probleme koji se odnose na postavljanje spomenika.

Sporna lokacija

- Ovo je tema o kojoj razgovaramo proteklih mjeseci. Zbog jedne članice Komisije, Grad Sarajevo nema saglasnost da postavi spomenik kralju na lokaciji koja bi bila adekvatna. Kada govorimo o lokaciji, tu govorimo na Trgu BiH, parku ispred Predsjedništva BiH ili iza zgrade. Sve lokacije su dobile negativno mišljenje Komisije za nacionalne spomenike. U potrebi da pronađemo lokaciju za spomenik, predložili smo lokaciju koja se nalazi izvan Historijskog urbanog krajolika. Razmjenjujemo ideje kako bismo mogli riješiti pitanje. Jedan od prijedloga je da pokažemo pronaći privremenu lokaciju ili da sačekamo malo jaču političku volju pa da postavimo spomenik na lokaciji gdje je potrebno i adekvatno - rekla je Karić.

Zbog toga, Karić je zatražila da se rasprava o ovom pitanju odgodi.

Prijedlog usvojen sa 25 glasova "za"

- Predlažem da se odgodi prijedlog rasprave. Razlozi su objektivne prirode. Želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija od ove. Svjesni smo da naš najpoznatiji kralj zaslužuje da ima mjesto u centru grada kako to i dolikuje - zaključila je Karić.

Vijećnici su prijedlog gradonačelnice usvojili sa 25 glasova "za".

Inače, u najavi sjednici, predlagači ove odluke su naveli kako je za spomenik predloženo nekoliko lokacija u užoj gradskoj jezgri, ali da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika za svaku lokaciju dala negativno mišljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.