RADNA GRUPA VIJEĆA EU

Ključna uloga Parlamentarne skupštine BiH u procesu evropskih integracija

Članovi ove grupe izrazili su punu podršku i posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine

Sa sastanka. Fena

FENA

31.5.2023

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Marinko Čavara te Nikola Špirić, Kemal Ademović i Dragan Čović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Radne grupe Vijeća Evropske unije (EU) za zapadni Balkan (COWEB) koji prate napredak BiH na putu ka EU i pripremaju odluke Vijeća EU.

Članovi ove grupe izrazili su punu podršku i posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, te naglasili da će proces proširenja EU na BiH i sve zemlje zapadnog Balkana biti u fokusu država članica koje će u narednom periodu predsjedavati Vijećem EU.

Pozdravili su energiju koju je BiH pokazala nakon što je BiH u decembru prošle godine odobren status kandidata za članstvo u EU, te izrazili uvjerenje da su institucije BiH u stanju da do kraja ove godine ispune značajan dio od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istakli su ključnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u procesu evropskih integracija i ponudili svu moguću političku i tehničku pomoć institucijama BiH u vezi s ispunjavanjem EU standarda i prioriteta.

Članovi COWEB-a poseban interes su pokazali za mogućnosti i planove institucija BiH u vezi sa ispunjavanjem ključnih prioriteta do kraja ove godine, najavljujući da će Evropska komisija krajem godine izraditi novi izvještaj za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi kolegija zahvalili su članovima COWEB-a na posvećenosti i podršci evropskom putu BiH, posebno na konstruktivnoj i pozitivnoj ulozi članova ove Radne grupe u donošenju odluke o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH.

Naglasili su da postoji visok nivo konsenzusa predstavnika svih vodećih političkih partija u BiH u vezi s procesom evropskih integracija, kao i konstantno visok procenta podrške građana pristupanju Bosne i Hercegovine EU.

Istakli su značaj poštovanja složenog ustavnog uređenja zemlje i učešća institucija na svim nivoima vlasti, kroz primjenu mehanizma koordinacije, u procesu evropskih integracija BiH. Sektor za odnose s javnošću

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili su optimizam da će do kraja ove godine biti moguće ispuniti elemente dogovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, te usvojiti set evropskih zakona kojim bi bio potvrđen puni kredibilitet BiH kao zemlje sa statusom kandidata za članstvo u EU.

Osim snažnog napretka u procesu evropskih integracija, kao prioritete naveli su očuvanje stabilnosti BiH i regiona, ekonomski razvoj i ekonomske reforme, uz snažnu podršku u pogledu evropskih investicija, posebno u oblastima saobraćaja, komunikacija, digitalizacije i energije, koje bi otvorile nova radna mjesta i zaustavile negativan trend odlaska mladih, vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije, te unapređenje saradnje zemalja u regionu zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.