HERCEGOVINA

Kordić: Za Poslovnu zonu Miljkovići vlada veliko zanimanje investitora

Federalna vlada je u prošlogodišnjem proračunu izdvojila sredstva za taj objekt, rekao je Kordić

Mario Kordić. Fena

FENA

31.5.2023

Na sjednici mostarskog Gradskog vijeća danas je raspravljano o prijedlozima regulacijskih planova, a posebno su se osvrnuli na regulacijski plan „Poslovne zone Miljkovići“, za koju prema riječima mostarskog gradonačelnika Marija Kordića vlada veliko zanimanje.

- Dvije najbitnije tačke današnjeg dnevnog reda su, po meni, regulacijski planovi koji su preduvjet za razvoj grada Mostara. Prvi je „Središnja zona rekonstrukcija – faza II“ za zgradu Razvitka, što je početak raspetljavanja i rješavanja tog problema koji se često spominje, a ovo je ujedno preduvjet za sljedeći korak. Drugi regulacijski plan je Poslovna zona Miljkovići, u kontekstu privlačenja investicija. Drago mi je podijeliti s vama da vlada ogromno zanimanje investitora za zonu Miljkovići. Naime, imamo već dvadesetak ozbiljnih tvrtki koje su pokazale zanimanje, što domaćih, što stranih, a koje Miljkoviće vide kao potentnu industrijsku zonu s kompletnom infrastrukturom na tromeđi tri važna putna pravca prema zapadnoj Hercegovini – rekao je Kordić.

Doda je kako su mostarske gradske vlasti već pokrenule proceduru prema višim razinama vlasti iz oko uspostave industrijske zone na spomenutom području.

Na dnevnom redu našla su se i mnoga izvješća kulturnih ustanova Grada Mostara, a najviše zanimanja izazvalo je izvješće Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar, u okviru kojeg se raspravljalo i o izgradnji nove zgrade HNK-a.

- Mislim da smo vrlo jasno proteklih mjeseci to komentirali, sve relevantne institucije koje provjeravaju dokumentaciju su manje-više završile svoj posao i koliko imam saznanja dokumentacija je uredna. Federalna vlada je u prošlogodišnjem proračunu izdvojila sredstva za taj objekt, a danas smo kratko diskutirali na tu temu i veseli me što smo od vijećnika vidjeli jednu retoriku koja nije zapaljiva i gdje se od ovoga ne pokušava praviti politička tema. Ovo treba ostati na razini kulturne ustanove, jednog doprinosa za čitavu regiju i Grad Mostar. Veselim se izgradnji HNK-a u središnjoj zoni i njihovom velikom doprinosu Gradu Mostaru - poručio je mostarski gradonačelnik.

Muzej HVO-a

Na zahtjev Kluba SDP-a BiH, na sjednici Gradskog vijeća Mostara našla se i inicijativa o zaustavljanju izgradnje muzeje HVO-a u prostoru vojarne „Stanislav Baja Kraljević“ u Rodoču.

- Ta tema je kompletno promašena, razočaran sam što je uopće krenula ta inicijativa od strane SDP-a da se tu ne izgradi muzej. Radi se o odluci predsjedništva ove države, o odluci Ministarstva obrane BiH, onoga što uopće nije tema grada Mostara. Radi se o čistom politikanstvu od strane SDP-a koji žele od toga napraviti političku temu. Tri pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH koje postoje baštine sva tri naroda u ovoj države i mislim da se s pijetetom trebamo odnositi prema tim temama te ih vrlo oprezno komunicirati jer još uvijek postoje ljudi koji od toga žele praviti cirkus i političke teme – kazao je Kordić.

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić potvrdio je novinarima kako će Klub "Koalicije za Mostar" podržati SDP-ovu inicijativu.

Kordić je odgovorio i na pitanja vezana uz Gorske službe spašavanja (GSS).

- Gorske službe spašavanja su dio sustava Civilne zaštite Grada Mostara i svakako su s naše strane potpomognute. Više vidova je kako im pomažemo, a posebno što se tiče njihovog opremanja. Polovinom prošle godine smo nabavili vozila koja su tražili, imamo kontinuirane sastanke na kojima promišljamo kako možemo pomoći, sukladno zakonskim mogućnostima. Razgovaramo i o iznalaženju novih i adekvatnijih prostora u kojima se nalaze – zaključio je mostarski gradonačelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.