NISU DOBILI PLAĆE

Zenički rudari još u radničkom neposluhu, pozivaju nadležne da se očituju

Nas ipak ima gotovo 900, plus članovi naših porodica, a zadnji smo novac dobili još 19. aprila, rekao je Avdić

Zenički rudari. Fena

FENA

1.6.2023

Zenički rudari ni danas nisu sišli u svoje jamske pogone, a nakon prozivke i za drugu smjenu ponovo su se zaputili kući – potvrdio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Rudari su u radničkom neposluhu, u koji su stupili u četvrtak, 25. maja, već punih sedam dana.

- Nas ipak ima gotovo 900, plus članovi naših porodica, a zadnji smo novac dobili još 19. aprila. Bila je to nepotpuna martovska plata, od koje su nam odbili rate kredita, ali ih nisu i uplatili bankama pa su nam banke ponovo uzele novac. Već je na naplatu stigla i druga rata, ljudima su blokirane i kartice - kaže Avdić.

Proizvodni radnici, kako navodi, nisu prihvatili da potpišu anketne listiće koje su im iz menadžmenta preduzeća dostavili kako bi evidentirali ko želi raditi.

- To su potpisivali samo radnici koji su zaposleni u kancelarijama, ali jamske radnike niko ne može natjerati da rade bez plate - poručio je Avdić, pozvavši predstavnike Federalne vlade i JP EPBiH da im se obrate i saopće šta su odlučili.

Zenički rudari, dodaje, imaju podršku Samostalnog sindikata radnika FBiH, koji je najavio moguću radikalizaciju.

- Upravo sam se čuo s predsjednikom Sinanom Husićem, koji je najavio da će sutra na adrese Vlade FBiH i JP EPBiH poslati dopise te tražiti da se odrede o situaciji u RMU Zenica. Vjerovatno od ponedjeljka, 5. juna, u svim rudnicima Koncerna EPBiH ponovo će biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja. Mi ne tražimo ništa osim plata, koje su nam obavezni isplatiti na osnovu Kolektivnog ugovora i Ugovora o radu - kaže Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.