PREDSJEDNIK NSRS

Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Stevandić predložio poslanicima

Pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet, navodi se između ostalog u rezoluciji

Nenad Stevandić. Printscreen

H. J. I.

2.6.2023

Osuđujemo konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, piše između ostalog u Rezoluciji koju je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS predložio. 

Procesuiranje odgovornih

- Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju.

To je navedeno u Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, koju je za iduću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske predložio predsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

"Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta"

– Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primjeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda – piše u Rezoluciji.

Pozdravlja se pravo Republike Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Sjednica će se održati 6. juna

– Potvrđujemo stavove Narodne skupštine Republike Srpske zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima Republike Srpske usvojenim 22. februara 2008. godine – piše u tekstu dokumenta koji predlaže Stevandić.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u 10.00 sati.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.