RAZGOVOR

Direktor BHAAAS-a Amer Smajkić za "Avaz": Za BiH je jedini izlaz beskompromisan put ka EU

SAD ne mogu pomoći u rješavanju naših problema ako mi nismo u stanju preuzeti inicijativu

Smajkić: Veliki značaj. Avaz

Piše: Ema Maslo

5.6.2023

Već 14. godinu organiziramo Dane BHAAAS-a, koji su s vremenom postali najveći svjetski stručni skup koji se održava na Balkanu. Značaj ovakve konferencije je u tome što smo organizacija koja je prepoznata po mogućnosti okupljanja visokih stručnjaka i profesionalaca iz cijelog svijeta, a porijeklom iz BiH, pa čak i šireg Balkana.

Kazao je ovo za „Avaz“ Amer Smajkić, predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), nakon što su jučer završeni 14. Dani BHAAAS-a u Tuzli, koji su okupili brojne domaće i međunarodne stručnjake.

Mnogo rada

- Tokom konferencije uspješno ostvarujemo ono što su ciljevi naše volonterske i neprofitne organizacije, a to su širenje znanja, očuvanje vrijednosti edukacije i konstantnog pokazivanja kvaliteta stručnjaka koji su ponikli u ovom dijelu svijeta - rekao je Smajkić.

U Tuzli je snažan govor održao i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), a Smajkić je istakao da je njegovo prisustvo najbolja poruka za organizaciju BHAAAS.


Marfi u Tuzli: Snažne poruke. Avaz

- Gospodin Marfi je s našeg skupa poslao veoma važnu poruku svima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, onima koji žive u BiH i koji žive u svijetu, koja opisuje hronologiju i uzroke trenutne političke situacije u BiH - naveo je Smajkić.

Kako je dodao, trenutna politička situacija u BiH je razočaravajuća, a karakteriziraju je stalne prijetnje opstanku i integritetu zemlje i velika regresija u kretanju prema Evropskoj uniji.

- Za nas je jedini izlaz put ka Evropskoj uniji koji mora biti beskompromisan. Za to su potrebni fleksibilnost i vizionarstvo, ali i mnogo danonoćnog rada. Iskreno se nadam da će Bosanci i Hercegovci naći načina da završe taj teški put s uspjehom - mišljenja je predsjednik BHAAAS-a.

Ocjenjuje da su Sjedinjene Američke Države istinski prijatelj Bosne i Hercegovine već dugi niz godina.

- Mislim da to nije nešto što treba stavljati pod upitnik. Ono što je vrlo važno shvatiti je da SAD ne mogu pomoći u rješavanju naših problema ako mi nismo u stanju preuzeti inicijativu, biti konstruktivni, odabrati najbolje moguće opcije za sebe. U tom momentu vam neko može pomoći. Kada se donose pogrešne odluke u nizu godina, onda je teško pružiti pomoć. Iz tog razloga mislim da se neka promjena mora desiti, ali to je nešto što Bosanci i Hercegovci moraju ostvariti isključivo zalaganjem i radom - potcrtao je Smajkić.

Stvaranje veza

On je u oktobru preuzeo predsjedavanje BHAAAS-om, a radi se o neprofitnoj organizaciji volontera s ciljem širenja znanja.

- Misija BHAAAS-a je napredak i razvoj umjetnosti i nauke u bh. dijaspori u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, kao i u BiH. BHAAAS ima za cilj stvaranje veza između bh. naučnika, umjetnika i stručnjaka u Sjevernoj Americi te izgradnju mostova saradnje s BiH. BHAAAS promovira duh intelektualne raznolikosti i slobodnu razmjenu ideja među bh. dijasporom i u BiH. Vizija BHAAAS-a je postati vodeća mreža za profesionalni i akademski napredak budućih generacija bh. Amerikanaca, Bosanaca i Hercegovaca i prijatelja naše zemlje diljem svijeta - naveo je Smajkić.


Sa simpozija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Od početka 2023. BHAAAS je bio vrlo produktivan, s nizom novih projekata.

- Radili smo na brojnim projektima poput web-medicinskih arhiva "Znanjem do zdravlja", “Podrška za studente”, Programu mentorskog vođenja trominutno takmičenje za doktorate. Sve ovo je urađeno nesebičnim davanjem naših volontera, stručnjaka koji su vodili radne grupe zajedno sa studentima, specijalizantima, mladim tek diplomiranim stručnjacima koji su zajedno napravili ovakve rezultate. Mnogo mi je važno reći da je to njihova velika zasluga, a moja zasluga u tome kao predsjednika je mnogo manja. Takvim pristupom, doniranjem vremena, novca, znanja, s velikom emocijom i željom za boljitak se najbolje dokazuje sposobnost i moć BHAAAS-a - naveo je Smajkić.


Program mentorstva za studente je projekt koji počinje BHAAAS.

- Cilj je poboljšati kvalitet života educiranih ljudi, pomoći da razmišljaju unaprijed, da planiraju, da sad počnu razmišljati o tome šta žele biti za 5, 10, 15 godina i razumjeti da u ovom momentu oni odlučuju o tome šta će se dešavati. Osim toga, u septembru očekujemo daljnje unapređenje kolaboracije s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja za program održivog urbanog razvoja, s Vijećem za regionalnu saradnju jugoistočne Evrope (RCC), kao i nastavak saradnje i aktivnosti s USAID-om - rekao je Smajkić.

Zabrana pušenja

Dobar primjer pomaka prema EU je Zakon o zabrani pušenja, koji je nedavno stupio na snagu u BiH, smatra Smajkić.

- To je nešto što nas malo približava svijetu, ali nešto što je veliki korak za BiH i njeno javno zdravlje. Ovim putem bih želio da čestitam svim građanima BiH koji su na boljem putu ka zdravlju i da uputim posebne čestitke svim zaslužnima koji su mukotrpno radili na ovom dugogodišnjem projektu. Ono na što je vrlo važno obratiti pažnju su djela, rad, akcija, a ne riječi koje ne postaju djela - istakao je Smajkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.