SARAJEVO

Slovačka uručila prvi ček: Aktiviran NATO-ov paket pomoći BiH

Riječ je o sumi od 20.000 eura, koja će biti na raspolaganju u okviru NATO trust fonda u Briselu kao dio NATO-ovog paketa pomoći

Sa današnjeg uručivanja čeka. MO BiH

H. J. I.

5.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za politiku i planove Slavenom Galićem, danas je u Sarajevu službeno primio prvi donatorski ček u okviru NATO-ovog paketa pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, kojeg mu je u ime svoje zemlje uručio ambasador Slovačke Republike u BiH NJ.E. Roman Hloben.

Radi se o sumi od 20.000 eura, koja će biti na raspolaganju u okviru NATO trust fonda u Briselu kao dio NATO-ovog paketa pomoći, ukupne vrijednosti od 54 milijuna eura, za neborbena sredstava Oružanih snaga BiH.

Jačanje vojne saradnje i sigurnosna situacija u Evropi

Samom činu uručenja čeka predhodio je službenu sastanak, kojem je prisustvovala i zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha (McGaha). Sagovornici su razgovarali o jačanje bilateralne vojne saradnje Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Hlobenu što je njegova zemlja prva pokazala inicijativu i ovime aktivirala NATO paket pomoći. Istaknuo je značaj Slovačke kao zemlje čiji su pripadnici u sastavu EUFOR-a u BiH. On je naglasio da paket, koji je ponuđen na NATO samitu u Madridu prošle godine, podrazumijeva devet projekata pomoći za odbrameni sistem BiH, i tri projekta za sistem sigurnosti BiH. Oprema podržava razvoj koncepta operativnih sposobnosti, s fokusom na deklariranu bataljunsku grupu lakog pješaštva, koja broji 10 posto ljudskih resursa OS BiH.

- Donirana sredstva će zasigurno i našu bilateralnu vojnu saradnju s prijateljskom Slovačkom podići na višu razinu, a očekujemo i da se ostale NATO članice aktivno uključe u ovu inicijativu - zaključio je Helez.

Formiranje vojnog koledža u BiH

Slovački veleposlanik Hloben je u svom obraćanju naglasio da rat u Ukrajini posebno utiče na Slovačku, jer je Ukrajina najveći komšija Slovačke, te je najvećio dio pomoći koju pruža Slovačka namjenjen odbrani Ukrajine od ruske agresije. Istaknuo je da je Slovačka usprkos toga uspjela izdvojiti ovaj simboličan iznos za odbrambene kapacitete BiH, jer Slovačka i zapadni Balkan smatra važnim za sigurnost Evrope. On je pokazao i zanimanje za ideju formiranja vojnog koledža u BiH, u kojem bi se školovali pripadnici oružanih snaga zemalja regije.

- BiH želi u Evropsku uniju, a znamo i za različite stavove glede članstva u NATO-u. Mi mislimo da je primjer Slovačke, koja je nekad bila dio komunističke Čehoslovačke, pozitivan primjer zašto je dobro biti u NATO savezu - rekao je ambasador Hloben.

Jačanje odbrambenih kapaciteta BiH

General Mekgaha je izrazila zadovoljstvo što se slovačkom pomoći aktivira NATO-ov paket jačanja obrambenih kapaciteta BiH te naglasila da će NATO Stožer Sarajevo uvijek biti uz BiH na konkretnim projektima na putu članstva u NATO-u.

Zamjenik ministra obrane BiH Galić, također je zahvalio na slovačkoj pomoći i izrazio nadu da će i BiH jednog dana biti članica EU i NATO-a te također biti u poziciji biti davateljica pomoći drugim zemljama na polju sigurnosti. Šef kabineta zamjenika ministra obrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović također se zahvalio Slovačkoj Republici za ovu pomoć.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, vojni izaslanik Slovačke Republike u BiH brigadir Milan Mindek, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.