"AVAZ" SAZNAJE

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pisala Bećiroviću: BiH ima priliku da okrene novu stranicu

Kandidatski status je jasna poruka građanima da je Bosna i Hercegovina dio naše evropske porodice

Ursula fon der Lejen: Pisala članovima Predsjedništva. Twitter / Avaz

Piše: Eldar Abaz

6.6.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) pisala je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Denisu Bećiroviću. 

Istakla je da BiH ima priliku da okrene novi list, a njeno pismo prenosimo u cijelosti. 

Bosna i Hercegovina je započela 2023. s jakim i pozitivnim podsticajima. Nakon dodjeljivanja statusa kandidata od Evropskog vijeća i imenovanja novog Vijeća ministara, zemlja ima priliku da okrene novu stranicu i ubrza rad na EU agendi.

Kandidatski status je jasna poruka građanima da je Bosna i Hercegovina dio naše evropske porodice. To dolazi s visokim očekivanjima. EU put je otvoren i zahtijeva da zemlja izvrši reforme orijentisane prema EU.

Komisija računa na Vijeće Ministara da donese odlučne odluke kako bi se poduzeli koraci istaknuti u preporukama Komisije za kandidatski status i 14 prioriteta istaknutih u mišljenju komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Komisija će se dalje uključiti u politički dijalog s novim vlastima u vezi s okvirom za politički forum visokog nivoa, kako bi se nadgledala implementacija 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku. Komisija računa na mnogo podršku o pitanju tog procesa od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dozvolite mi da Vam se zahvalim, kao cjelokupnom Predsjedništvu, za usklađivanje Bosne i Hercegovine s vanjskom politikom EU, godinu nakon Ruske neizazvane i neopravdane agresije na Ukrajinu. Zaista cijenim Vašu predanost međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima te računam na Bosnu i Hercegovinu da nastavi stajati na strani Ukrajine i EU.

Budite sigurni u potpunu i nepokolebljivu predanost EU Bosni i Hercegovini kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države da postigne svoj cilj, da postane zemlja članica Evropske unije.

S poštovanjem, navodi se u pismu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.