PREMIJER RS

Višković: FBiH je bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane

Ja samo govorim činjenice, da li se one nekome sviđaju ili ne sviđaju, ne sviđaju se ni meni, ali one su jednostavno takve, kazao je Višković

Radovan Višković. Printscreen

H. J. I.

6.6.2023

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je na sjednici NSRS postavio pitanje premijeru RS Radovanu Viškoviću vezano za to zašto se RS zadužuje po puno većim kamatnim stopama u odnosu na Federaciju BiH.

Visina kamatnih stopa

- Vidjeli smo jučer da se ide u novo zaduženje, da je u pitanju iznos od 210 miliona KM i da je kamatna stopa koju će RS plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju 6,1 posto. Ja molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovako visoka, s obzirom na činjenicu da je u maju, a to je bilo prije nekih 20-ak dana na sarajevskoj berzi došlo do prodaje obveznica federalne vlade i da je to sve urađeno na duži vremenski rok, sedam godina i da je kamatna stopa 3,8 posto - pitao je Crnadak.

Dodao je da je to ogromna razlika i da želi da zna zašto RS plaća kamatu 6,1 posto, a u istoj državi u isto vrijeme Federacija plaća daleko manju kamatnu stopu.

Višković je odgovorio da je tačno da se ide u emisiju obveznica po planu kojeg je usvojila Narodna skupština i da je kamatna stopa takva jer je to trenutna kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i da je to najniža koju su trenutno mogli postići.

"Federacija je bila malo pametnija u nekom vremenu"

- Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u nekom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane i napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu. Ja samo govorim činjenice, da li se one nekome sviđaju ili ne sviđaju, ne sviđaju se ni meni, ali one su jednostavno takve - kazao je Višković.

Crnadak je konstatovao da je Višković potvrdio ono na što ukazuju već godinama, a to da plaćaju veću kamatnu stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema RS i njenoj sposobnosti da vraćaju kredite i ukupnoj stabilnosti.

- Nije to logično objašnjenje. Zašto bi tolika razlika bila. Pogledajte na 210 miliona kolika je razlika kad plaćate kamatu 6,1 posto, a kada 3,8 posto. Da ne govorimo o tome da ovo podgrijava stare priče da taj novac koji RS posuđuje, zapravo novac tajkuna bliskih vašoj vladi, i samog vrha vlasti i da oni na taj način ubacuju svoj novac i zarađuju na leđima građana RS. Objašnjenje vaše je narodski rečeno vrlo tanko, apsolutno ne drži vodu - kazao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.