POGLAVAR KATOLIČKE CRKVE

"Avazov" vremeplov: Papa Franjo 2015. godine posjetio Sarajevo, evo šta je tada poručio

Sarajevo s pravom nosi ime "evropski Jerusalem", rekao je tada papa

Papa Franjo u Sarajevu. Avaz

H. J. I.

7.6.2023

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine u početkom juna 2015. godine.

U nastavku pročitajte kako smo izvještavali o njegovom dolasku i šta je taj dan poručio iz Sarajeva.

Obraćajući se prisutnima u Predsjedništvu BiH, papa Franjo jučer je zahvalio na ugodnom dočeku i srdačnim pozdravnim riječima kojima je dočekan.

Veliko raskrižje

- Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlome stoljeću, a koji je ponovo postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota. Sarajevo, baš kao i BiH, ima posebnoznačenje za Evropu i cijeli svijet. Stoljećima su na ovim prostorima prisutne zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju - kazao je Papa na početku govora i nastavio:

- Sve ovo tokom dugog vremena nije predstavljalo poteškoće u međusobnim prijateljskim i srdačnim odnosima. Čak i sama arhitektonska struktura Sarajeva govori ovome u prilog, jer se u svome urbanističkome spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije, te je grad s pravom dobio naziv “evropski Jerusalem”. On, zapravo, predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera, takva uloga zahtijeva da se uvijek iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi.

Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnosti rasta, pri tome poštujući svakog pojedinca. Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvatati sve ono dobro u tuđim iskustvima.

Njegovati sklad

Na ovaj bi način mogle zacijeliti čak i velike rane nedavne prošlosti, a na budućnost bi se moglo gledati s nadom, te bismo se, slobodni od svakoga straha i mržnje, suočavali sa svakodnevnim problemima s kojima je svaka građanska zajednica pozvana suočiti se. Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga, 18 godina poslije historijske posjete Svetoga Ivana Pavla II, koji se zbio neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Drago mi je vidjeti postignute napretke, na kojima trebamo zahvaliti Gospodinu i tolikim ljudima dobre volje. Međutim, važno je ne zadovoljiti se postignutim, nego tražiti kako učiniti daljnje korake u učvršćivanju međusobnog povjerenja. Podrška ovakvom razvoju i temeljni uvjet su blizina i saradnja međunarodne zajednice, posebno EU unije i svih država i organizacija koje su prisutne i koje djeluju na području BiH. BiH je, konačno, sastavni dio Evrope.

Šta je papa Franjo poručio 2015. godine prilikom posjete Sarajevu. Avaz

Njeni uspjesi i drame potpuno se uklapaju u povijest evropskih uspjeha i drama, te su u isto vrijeme velika opomena. U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, te poticaji koji njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, Židova i kršćana i drugih vjerskih manjina, imaju važnost koja seže daleko izvan granica BiH. Ovime se daje svjedočanstvo cijelome svijetu kako je saradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra itekako moguća, kako se čak i najdublje rane mogu izliječiti zajedničkim hodom koji pročišćava sjećanje i daje nadu za budućnost.

Političari su pozvani na plemenitu zadaću da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći prvenstveno na očuvanju temeljnih ljudskih prava, među kojima istaknuto mjesto ima ono o vjerskoj slobodi. Na taj će se način moći izgraditi mirotvornije i pravednije društvo, u kojem bi se uz pomoć svakoga člana rješavali razni problemi iz svakodnevnoga života naroda.

Stvarna jednakost

Da bi se ovo ispunilo, prijeko je potrebna stvarna jednakost svih građana pred zakonom, posebno u njegovoj provedbi, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili geografsku pripadnost – poručio je Papa u Predsjedništvu BiH.

Naša nada je u djeci

Danas sam vidio ovu nadu s dječicom koju sam pozdravio na aerodromu. Muslimani, pravoslavci, židovi, katolici i ostale manjine, svi zajedno, dakle svi, kladimo se na to. Svi bismo trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem. U ime ovih vrijednosti se može i mora sarađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti - rekao je.

Molim se za mir

- Sveta Stolica raduje se svemu što je postignuto u ovim godinama i jamči svoju skrb u promociji saradnje, dijaloga i solidarnosti. Molim se Svevišnjem za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH. Hvala Vam - kazao je na kraju papa Franjo, a potom na jezicima bh. naroda poručio: “Mir vama”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.