DOM OS BIH

Ministar Helez upriličio doček dobrodošlice delegaciji NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost

Delegaciju NATO-a predvodi Džejms Meki

Sa prijema dobrodošlice. Ministarstvo odbrane BiH

H. J. I.

7.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je danas u Domu Oružanih snaga BiH, doček dobrodošlice za delegaciju NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost, kojeg je predvodio gospodin Džejms Meki(James Mackey).

Ko je sve prisustvovao svečanoj dobrodošlici

Svečanom koktelu dobrodošlice, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Gojko Knežević, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, ambasadori u BiH, te mnoge druge uvažene zvanice i gosti.

Ministar Helez je izrazio veliko zadovoljstvo u povodu posjete članova NATO Komiteta te je istakao da je "svrha ove posjete vrlo znakovita i da dolazi u pravo vrijeme kada i na globalnom i regionalnom planu prolazimo ozbiljne sigurnosne izazove."

Donatorski paketi podrške

Dodao je da posljedice rata u Ukrajini, osjećamo svi, kako u političkom tako i sigurnosnom, a sve više i ekonomskom i energetskom pogledu. On je izrazio zahvalnost NATO-u i Evropskoj uniji koji su posredstvom donatorskih paketa podrške, podržale Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, u jačanju njihovih kapaciteta i borbene spremnosti.

Na kraju ministar Helez je poručio da Bosna i Hercegovina neće posustati na svom euroatlantskom putu, te da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostaju kredibilan partner Savezu, spremne davati svoj doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.

Predstavnik NATO Komiteta za partnerstvo, gospodin Džejms Meki u svom obraćanju istakao: 

- Komitet je danas ovdje sa vama zbog toga što je Bosna i Hercegovina važna zemlja za NATO savez.

Komitet sutra nastavlja aktivnosti posvećene OS BiH posjetom određenih vojnih lokacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.