MINISTAR ODBRANE

Helez upriličio doček dobrodošlice delegaciji NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost (PCSC)

Komitet sutra nastavlja aktivnosti posvećene OS BiH posjetom određenih vojnih lokacija

Sa održanog događaja. MO BiH

A. O.

8.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez jučer je u Domu Oružanih snaga BiH, upriličio doček dobrodošlice za delegaciju NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost, kojeg je predvodio Džejms Mekej (James Mackey).

Svečanom koktelu dobrodošlice, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Gojko Knežević, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha (McGaha), komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, ambasadori u BiH, te mnoge druge uvažene zvanice i gosti.

Ministar Helez je izrazio veliko zadovoljstvo u povodu posjete članova NATO Komiteta, te istakao da je: „Svrha ove posjete vrlo znakovita i da dolazi u pravo vrijeme kada i na globalnom i regionalnom planu prolazimo ozbiljne sigurnosne izazove.“

Dodao je da posljedice rata u Ukrajini, osjećamo svi, kako u političkom tako i sigurnosnom, a sve više i ekonomskom i energetskom pogledu. On je izrazio zahvalnost NATO-u i Evropskoj uniji koji su posredstvom donatorskih paketa podrške, podržale Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, u jačanju njihovih kapaciteta i borbene spremnosti.

Na kraju ministar Helez je poručio da Bosna i Hercegovina neće posustati na svom euroatlantskom putu, te da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostaju kredibilan partner Savezu, spremne davati svoj doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.

Predstavnik NATO Komiteta za partnerstvo, Mekej u svom obraćanju istakao: „Komitet je danas ovdje sa vama zbog toga što je Bosna i Hercegovina važna zemlja za NATO savez“.

Komitet sutra nastavlja aktivnosti posvećene OS BiH posjetom određenih vojnih lokacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.