U STRAHU SU VELIKE OČI

Odgovor "Avaza" uspaničenom sudiji Branku Periću: Nas ne možete zastrašiti! Evo šta ste i kako radili!

Vrlo je indikativno to da je Perić izdao saopćenje samo dan nakon što su eksperti i ljekari u Sudu BiH raskrinkali lažnu dijagnozu Alise Mutap

Branko Perić. Sud BiH

Miralem  Aščić

8.6.2023

Sudija Branko Perić, protiv kojeg je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao tužbu zbog izdvojenog mišljenja u aferi "Respiratori", a Tužilaštvo BiH pokrenulo krivičnu istragu, obrušio se danas na "Dnevni avaz" i pravosuđe kojem pripada, navodeći da su naši novinari krivi što je postao meta brojnih istraga i disciplinskih tužbi i, kako je naveo, hajke!

Medijski linč 

U maniru nervoznog političara, kojeg su uhvatili neviđena panika i strah od procesuiranja, a ne nosioca pravosudne funkcije koju godinama obnaša, Perić je optužio „Dnevni avaz“ jer, kako je naveo, prolazi kroz medijski linč koji je osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH!?

Pri tome Perić, iako iskusni sudija, ne navodi nikakve argumente niti nudi dokaze, osim što izdvaja sramne oslobađajuće presude koje je donio u predmetima „Dženan Memić“ i „Osman Mehmedagić“.  U predmetu "Respiratori" dao je izdvojeno mišljenje.

S druge strane, riječ je o aferama i sudskim procesima o kojima su pisali svi mediji u državi, a ne samo „Dnevni avaz“, za što postoje brojni tekstovi i videosnimci. I svi ti mediji ukazivali su na određene nelogičnosti u ovim sudskim procesima.

Međutim, Periću smeta samo „Avaz“ i tako je godinama, jer je svjestan da na najutjecajniji medij u državi, koji piše o svim sudskim procesima i aferama, ukazuje na pravosudni javašluk, korupciju, utjecaj politike, ne može niti je ikada mogao utjecati. Ni on ni njegova družina, prema čijim uputama godinama “svira”. Njegovu nervozu shvatamo kao znak slabosti.

Šta je i kako radio

Ali krenimo ispočetka. Samo da podsjetimo zaboravnog Perića redoslijedom šta je i kako radio te kako se ponašao.

Vrlo je indikativno to da je Perić izdao saopćenje samo dan nakon što su eksperti i ljekari u Sudu BiH raskrinkali lažnu dijagnozu Alise Mutap, djevojke ubijenog Dženana Memića, koja je tvrdila da je imala amneziju. Isti oni ljekari, među kojima je i Kemal Dizdarević, koje je Perić ocijenio u prvostepenom postupku bespotrebnima, sada su javnosti otvorili oči.

Svi ljekari – i dr. Kemal Dizdarević, dr. Abdulah Kučukalić i dr. Hamza Žujo – utvrdili su da Alisa Mutap nije imala potres mozga.

To za Perića nije bilo važno.

Periću je bilo važno da u aferi „Respiratori“ oslobodi respiratorsku mafiju koja je u jeku korone iz narodne kase iznijela 10,5 miliona KM i profućkala ih na pokvarene uređaje. Bilo je važno da oslobodi Fadila Novalića, čovjeka s američke crne liste.

I Perić je zaboravio da je disciplinsku tužbu zaradio jer je pročitao izdvojeno mišljenje, što, po zakonu, nije mogao. I toga je bio svjestan. Tužbe niti piše niti sastavlja „Avaz“. I to valjda, kao pravnik treba da zna.

“Avaz” je uvijek na strani istine, porodice ubijenog Memića i pravde. Svi oni koje je uhvatio Sky, koji su godinama pljačkali, a država i pravosuđe ih štitili, naši su neprijatelji.

 Više krivičnih djela i istraga

To zna i Perić, koji je, da ga posjetimo, brže-bolje oslobodio crnolistaša Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e, koji iza sebe ima više krivičnih djela i istraga i koji je dva puta optuživan. Tog istog direktora OSA-e koji nema ni diplomu. 

Za Perića nije zloupotreba službe u privatne svrhe kada traži da se vidi ko je protiv Osmice podnio prijavu u aferi „Snimak“. To je po zakonu. I tu je Perić, podsjetit ćemo ga, brže-bolje odbio brojne svjedoke Tužilaštva, kako bi Osmica bio oslobođen.

Za “borca za pravdu”, koji je neostvareni novinar i urednik, kolumnista i publicista, izgleda da važe neki drugi zakoni.

E, za te zakone i (ne)djela mora odgovoriti pravosuđu, a ne „Avazu“, koji samo ukazuje na njegovo izrugivanje pravdi i onda kada ocu ubijenog djeteta Murizu Memiću, nakon oslobađajuće presude, kaže: „Ne gubite nadu“, a mjesec prije toga zabrani ljekarima da svjedoče.

Perić, umjesto što želi polemiku s „Avazom“, neka da odgovore Tužilaštvu BiH – da li je dobio mito da oslobodi Novalića i kako je ucijenjen da “svira”, kako kažu iz Centrale SDA Sarajevo.

Ovaj predratni tužilac ostao je upamćen po predmetu u vezi sa zloglasnom formacijom "Miće". Naime, on je tada bio postupajući tužilac te je osumnjičene pustio na slobodu.

Poznati novinar Bakir Hadžiomerović objavio je to u emisiji "60 minuta", koja je emitirana prije 14 godina.

U ovom prilogu krije se stvarna suština Perićeve bojažljivosti da sudi po zakonu – ili prema uputama. U prilogu se, između ostalog, navodi da ga je za tužioca u Tesliću imenovao Radovan Karadžić, balkanski krvnik i presuđeni ratni zločinac.

Ali Perić se, igrajući na kartu da će za nekoliko mjeseci u penziju, pokušao izvući iz cijelog postupka kao časni i pošteni sudija. I sada mu je, kako kaže, kriva medijska mafija, a ne pravosudna u koju je ogrezao do koljena.

Sam sebe demantira 

Ali, o tome neka drugi sude.

Mi mu poručujemo da nas neće niti može zastrašiti. Nisu mogli ni mnogo jači.

Koliko je Perić u panici, potvrđuje njegova izjava da se protiv njega vodi medijska haranga jer je donio oslobađajuću presudu u predmetu “Novalić”, koji je, da podsjetimo zaboravnog Perića, prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.