PREMIJER RS

Višković: Zajednička sjednica je bila više nego uspješna, dogovorili smo mnoge stvari

Niko nikome nema namjeru niti želju da se miješa u stvari koje su za to područje i za taj entitet, rekao je Višković

8.6.2023

U Banjoj Luci danas je održana zajednička sjednica vlada Federacije i RS, nakon čega su se javnosti obratili Radovan Višković, premijer RS, i Nermin Nikšić, premijer Federacije.

Višković se na samom početku zahvalio Nikšiću na brzoj reakciji na inicijativi da se organizira zajednička sjednica dviju vlada.

- Odmah po uspostavljanju Vlade FBiH on je skupa s Vladom Federacije prihvatio tu inicijativu i evo za manje od mjesec smo došli u poziciju da organizujemo zajedničku sjednicu. Usaglasili smo sedam zaključaka oko kojih smo postigli konsenzus, u suštini još ima značajan broj zaključaka koji su se mogli čak i danas usvojiti na samoj zajedničkoj sjednici, ali željeli smo neke stvari da ostavimo i za neki naredni period – rekao je Višković.

Postizanje konsenzusa

Dodao je da ono što je važno jeste da su sjeli za jedan sto da razgovaraju, navodeći da, iako možda neće imati konsenzus da se dogovore o svim pitanjima, trebaju razgovarati, jer ako ne razgovaraju, neće se dogovoriti ni o čemu.

- Isto tako je važno da su ministri sjeli za isti sto i da vide i upoznaju svoje kolege, da razmijene svoje telefone i ono što smo usaglasili ja i kolega Nikšić jeste da resorna ministarstva u okviru svoje nadležnosti nastave svoju komunikaciju. Dogovore i razgovore i sve što oni postignu, dogovore koje su bitni za BiH i za sve građane u BiH, neće biti nikakav problem da ne prate predsjednici vlada kao i same vlade – poručio je premijer RS.

Istakao je da je veoma važno reći da prvi zaključak koji se našao na današnjoj sjednici je zabrana izvoza oblovine i s prostora BiH.

Identičan zaključak

- I drago mi je da smo skoro u jednoj minuti postigli identičan zaključak da bi Vijeće ministara u nekom budućem periodu trebalo da donese odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca s prostora BiH, jer naša drvoprerada i u jednom i u drugom entitetu treba takvu vrstu sirovine, a ne treba trošiti vrijeme i objašnjavati šta to znači, koliko je povećanje i koliko je to veća vrijednost kad posječete drvo i izvozite na neka druga tržišta – rekao je.

Isto što je nezaobilazna tema za sve nivoe vlasti u BiH je odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u susjednoj R Hrvatskoj.

- Isto tako naši resori zajedno su usaglasili to pitanje da u narednom periodu ide jedan glas iz BiH i da uključimo ministarstvo nadležno s nivoa BiH da učinimo sve s naše strane da se onemogući skladištenje nuklearnog otpada – poručio je.

Izgradnja brze ceste

Dodao je da su razgovarali o izgradnji brze saobraćajnice autoputa, zavisno na kom potezu se radi, povezivanje Sarajevo- Beograd.

Iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova ili onih agencija koje se bave sigurnošću na nivou BiH usvojeni su zaključci da je neophodna koordinacija, saradnja, rekao je.

- Moramo da konstatujemo da je ona i danas bila. Nije bilo gotovo nijednog resora kojeg se nismo dotakli i u vezi s privredom i zdravstvom, sportom... Kao što sam rekao, neke zaključke nismo danas, jednostavno i zbog vremena, mogli da kandidujemo i da oni budu usaglašeni, da budu usvojeni, ali vrlo brzo ćemo i one druge zaključke koji nisu danas usvojeni da usvojimo i da kao takvi uđu u neku realizaciju – rekao je on.


Nikšić i Višković: Tokom obraćanja. RTRS

Dodao je da je i prije ovog zasjedanja imao sastanak s premijerom Nikšićem.

- Mi smo razgovarali i usaglasili se o stvarima da niko nikome nema namjeru niti želju da se miješa u stvari koje su za to područje i za taj entitet. Nezaobilazno pitanje je energetika, projekti u energetici, elektroprijenos – rekao je Višković.

Istakao je da će nastojati održavati sastanke i u drugim gradovima BiH te ako žele da se dogovore, moraju sjediti i zajedno se uvažavati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.