ZAKON O VSTV-U

SDA: Umjesto "historijske sjednice", trojka je građanima BiH isporučila historijsku podvalu

Jasno je da je Vijeće ministara ovim činom nanijelo veliku štetu evropskom putu BiH, što potvrđuju i oštre kritike međunarodne zajednice, navode

Oglasili se iz SDA. SDA

FENA

8.6.2023

Usvajanjem izmijenjenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Vijeće ministara BiH je nanijelo veliku štetu državi Bosni i Hercegovini, njenom pravosudnom sistemu i evropskom putu, navodi se u saopćenju SDA.

"Nanijeta šteta evropskom putu BiH"

- Odbacivanjem prvobitnog nacrta, koji je dobio zeleno svjetlo Venecijanske komisije i Evropske komisije, a zatim usvajanjem nazadnih izmjena, vladajuće stranke očigledno pokušavaju sačuvati postojeće stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu i kontrolu nad njegovim radom.

Uzimajući u obzir činjenicu da su izmjene Zakona o VSTV-u u skladu s evropskim standardima jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, jasno je da je Vijeće ministara BiH ovim činom nanijelo veliku štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, što potvrđuju i oštre kritike međunarodne zajednice.

Južna interkonekcija i Zakon o VSTV-u

Umjesto "historijske sjednice", kako su je nazivali ministri iz stranaka trojke, građani Bosne i Hercegovine su dobili historijsku podvalu.

Trojka je neistinama o Južnoj plinskoj interkonekciji i Zakonu o VSTV-u pokušala sakriti činjenicu da novim ustupcima koalicionim partnerima na račun države Bosne i Hercegovine nastavljaju plaćati dug za ulazak u vlast.

Ministri trojke su dužni javnosti objasniti zašto su izmijenili prvobitni Nacrt i zašto su isporučili Miloradu Dodiku Istočnu interkonekciju mimo paketa s Istočnom interkonekcijom i bez državnog zakona o gasu - navodi SDA u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.