NEPRIMJERENI ISTUPI

Tužilaštvo BiH reagovalo na tvrdnje sudije Perića: Odbacujemo neutemeljene optužbe

Smatramo neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani, navode iz Tužilaštva BiH

Branko Perić: Vrijeđao tužioce i Dnevni avaz. Avaz / Detektor

S. S.

8.6.2023

Nakon što je danas sudija Suda BiH Branko Perić iznio niz optužbi na račun Tužilaštva BiH, tvrdeći, između ostalog, da tužioci i "Dnevni avaz" vode harangu protiv njega, reagovali su iz ove pravosudne institucije.

U nastavku prenosimo kompletno saopćenje:

- Iznošenje bilo kakvih neutemeljenih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima, nije u skladu sa sudijskom etikom, te sudija Perić, ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Kancelariji disciplinskog tužioca.


Takođe, smatramo neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani. Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti KDT kao i nadležnim institucijama.

Na ovaj način, ne može se graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava i smatramo da Kancelarija disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U Tužilaštvu BiH, zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem CMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave.

Tužilaštvo BiH svakodnevno na ovaj način zaprima barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne, i sa svim se postupa jednako, jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo - navode iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.