REAKCIJE

Adnan Ćerimagić za "Avaz": Zaključak o državnoj imovini najvažniji nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira

Vjerujem da je jedini ispravan put da se ovo pitanje riješi kroz dogovor u nadležnoj domaćoj instituciji, Parlamentarnoj skupštini BiH, naveo je

Adnan Ćerimagić. Printscreen

Alen Bajramovic

8.6.2023

Najvažniji ishod sastanka članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, a čija uloga je davanje političkih smjernica visokom predstavniku u BiH, povezana je s dijelom zaključka koji se odnosi na državnu imovinu, kazao je za portal "Avaza" analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić. 

Potvrđen stav iz 2008. godine

Komentirajući ishod jučer završenog zasjedanja, Ćerimagić kaže da je, nakon žustrih rasprava u bh. javnosti i nekoliko zbunjujućih izjava predstavnika međunarodne zajednice, Upravni odbor svojim zaključkom potvrdio svoj izvorni stav iz 2008. godine, u vezi s tim koji dogovor o državnoj imovini treba postići.

Podsjetimo, Upravni odbor PIC-a usvojio je zaključak u vezi s državnom imovinom u kojem poziva bh. vlasti da nađu rješenje i za ovaj, jedan od ključnih izazova. Od vlasti se očekuje da "nađu prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele državne imovine između državnog i drugih nivoa vlasti, usvajanjem zakona na državnom nivou kojim će se urediti to pitanje".

Dogovor u domaćoj instituciji

- U isto vrijeme, Upravni odbor je podvukao da rad OHR-ove Radne grupe za državnu imovinu ima za cilj podržati domaće institucije u izradi riješenja, a ne visokog predstavnika. Vjerujem da je jedini ispravan put da se ovo pitanje riješi kroz dogovor u nadležnoj domaćoj instituciji, Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovo pitanje je već duže vrijeme na agendi u BiH, za mnoge političke aktere je izuzetno važno i na kraju i emotivno pitanje, pa bi bilo kakva intervencija visokog predstavnika, koja bi presjekla čvorove, sasvim sigurno destabilizirala političku situaciju u BiH. A to nikome nije potrebno – ističe Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.