GUBITAK VLASTI

Dinastija pala na najniže moguće grane: I radikalni jurišnik se odriče Bakira i Sebije

Nakon poraza na izborima i pada Bakira i Osmice čini se i da Mulahusić shvata da „od botovanja nema hljeba“

Facebook

Danijal  Hadzovic

10.6.2023

Nakon gubitka vlasti zanimljive stvari se dešavaju u SDA i oko nje. Vjerovatno brže nego što je iko i očekivao, uhapšeni su i neki bivši visoki funkcioneri ove stranke, poput Abdulaha Skake i Senaida Memića, a mnogi predviđaju da je to tek početak obračuna s kriminalom u kojem bi na red mogli doći još mnogi kadrovi ove stranke.

Masovna bježanija

Neviđena panika od mogućnosti gubitka vlasti i pravno nasilje koje je SDA pokušala izvesti, uz prijetnje i optužbe za izdaju, danas otkrivaju svoje stvarne uzroke – za ovu stranku, ili barem vladajuću dinastiju bračnog para i njihove najbliže kadrove nije izvjesno da će politički moći preživjeti opoziciju.

Gubitkom kontrole nad milijardama maraka budžeta, najvećim državnim kompanijama, policijom i pravosuđem, otvara se prostor da se raspakuju zločini, nestale donacije, kriminalne privatizacije i ostala brojna nedjela koja su se desila pod vladavinom ove stranke.

A jasno je da će s tog broda mnogi gledati da pobjegnu glavom bez obzira. Trend koji je započeo prije nekoliko godina nastavila je istaknuta funkcionerka ove stranke Alma Čolo, a izvjesno je da neće biti posljednja koja napušta brod.

Ipak, rijetko ko je mogao očekivati da će od dinastije početi bježati i njeni najradikalniji botovi. Soundtrack Bakirovog vladanja bili su upravo takvi internet-jurišnici koji su godinama prijetili, napadali, najbrutalnije vrijeđali, širili laži i montirali lažne citate i optužbe svakom ko bi se u javnosti usudio kritizirati Izetbegovićeve politike ili učiniti nešto suprotno njegovim interesima.

Oproštaj botova

Poslije izbora botovske stranice koje su mjesecima sijale mržnju i linč, a za koje je postojalo mnoštvo indicija da je njima rukovodio bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić, počele su se polako gasiti.

Posljednji koji je objavio svoj oproštaj od botovanja je radikal Jasmin Mulahusić, koji je svojevremeno bio hapšen u BiH zbog širenja vjerske i nacionalne mržnje i protiv kojeg u domaćim tužilaštvima postoji nekoliko aktivnih predmeta. I pored činjenice da su organi BiH protiv njega vodili istragu, a novinari i javne ličnosti tražili zaštitu od njegovih napada i prijetnji, Bakir Izetbegović i crnolistaš Fadil Novalić svim ugroženim ličnostima i bh. pravosuđu gurali su prst u oko sastajući se javno s Mulahusićem i razdragano pozirajući pored njega. Ipak, nakon poraza na izborima i pada Bakira i Osmice čini se i da Mulahusić shvata da ni od Izetbegovića ni od botovanja „nema hljeba“ i da je vakat da napusti dinastiju koja tone.

 Indikativna poruka

Indikativno je da je posljednji status ovog radikala prije oproštaja sadržavao poruku: „Neće uspjeti narod koji za vladara postavi žensko“, što su mnogi protumačili kao poruku upućenu stvarnoj vladarici SDA Sebiji Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.