ODRŽAN SASTANAK

Nikšić sa rezidentnom koordinatoricom UN u BiH: Prioriteti rasterećenje privrede i povećanje minimalne plaće

U narednom periodu pred Vladom stoji puno izazova poput energetske tranzicije, rekao je Nikšić

Tokom današnjeg sastanka. Vlada FBiH

A. O.

15.6.2023

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu razgovarao sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald). Teme sastanka bili su prioriteti u radu Federalne vlade, koje UN podržava putem višegodišnjeg partnerstva, a poseban akcent je stavljen na socijalna i ekonomska pitanja, te provedbu Okvirnog sporazuma UN-a sa našom zemljom.

Premijer Nikšić među prioritetima koji stoje pred Vladom Federacije istakao je fiskalnu reformu, rasterećenje privrede i povećanje minimalne plaće. Također je naglasio planove na stvaranju boljeg ambijenta za poslovanje firmi i kvalitetnijih uslova rada za radnike, te kreiranje drugih uslova koji bi omogućili da građani ne odlaze, nego i da se vraćaju u BiH. Premijer je akcentirao i zadaće s ciljem ispunjenja obaveza na putu EU integracija.

- U narednom periodu pred Vladom stoji puno izazova poput energetske tranzicije. Tu su i brojne aktivnosti na stvaranju konkurentnosti privrede i intenziviranju investicija u infrastrukturne projekte. To nam može pomoći da multipliciramo svoje ekonomske efekte za značajniji razvoj Federacije, pa i Bosne i Hercegovine - kazao je premijer Nikšić.

Macdonald je, uz iskazani interes za prioritete rada nove Vlade Federacije, naglasila da UN svake godine osigurava 100 miliona dolara podrške za BiH u projektima koji se provode putem 18 različitih agencija unutar UN sistema. Posebno značajnim u procesu pristupanja EU istakla je provedbu ciljeva održivog razvoja, unapređenje saradnje i zajedničkog rada u korist EU integracija i svih građana BiH.

Premijer Nikšić zahvalio se na podršci i iskazao zadovoljstvo da se nastavi saradnja sa UN-om na svim projektima koji mogu pomoći provedbi neophodnih reformi u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.