PROJEKTI

Zahvaljujući Institutu iz Zenice, BiH na mapi država sa organizovanim preventivnim skriningom

Bila je to prilika da i mi predstavimo šta smo uradili proteklih godina kroz projekt sa partnerima iz organizacije RE.TE. istakla je dr. Selvedina

Sa održanog događaja. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

A. O.

26.6.2023

Zahvaljujući provođenju Projekta "Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH", koju uz pomoć italijanskih partnera provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Bosna i Hercegovina se prvi put našla na globalnoj planetarnoj mapi država u kojima se provodi organizovani mamografski skrining program.

- Prošle sedmice u Torinu (Italija) održan je Kongres Međunarodne mreže za skrining raka (The International Cancer Screening Network (ICSN), koji je to potvrdio. Prvi put u višegodišnjem postojanju te mreže, u radu su učestvovali predstavnici iz Bosne i Hercegovine odnosno Zeničko-dobojskog kantona.

ISCN 2023 okupio je predavače i stručnjake iz cijelog svijeta. Rad i rezultate pilot-skrininga, u skladu s evropskim smjernicama u Zeničko-dobojskom kantonu, prezentirao je i tim Instituta iz Zenice.

- Gosti u Torinu bili su čelne osobe našeg kantona, premijerka ZDK Amra Mehmedić, ministrica zdravstva ZDK Tanja Radoš Kosić, direktor INZ-a Senad Huseinagić, predstavnici ZZO-a ZDK i Ministarstva, kao i tim INZ-a i Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu koji na terenu provodi projekt - saopćeno je.

Međunarodna mreža za skrining raka (ICSN) je konzorcij zemalja, organizacija i stručnjaka zainteresiranih za promoviranje multidisciplinarnog skrininga raka stanovništva specifičnog za kontekst kroz strategije zasnovane na dokazima. ICSN ima za cilj da procijeni provedbu skrininga na rak i raspravlja o metodama za poboljšanje kvaliteta i djelotvornosti programa.

Članovi ICSN-a su formirali interesne grupe fokusirane na ciljano istraživanje, prikupljanje podataka i procjenu strategija skrininga kao što su skrining raka grlića materice i skrining kolorektalnog karcinoma.

- ICSN je pružio priliku međunarodnim stručnjacima za razmjenu znanja, istraživačkih metoda, izazova u praksi i rezultata u oblasti skrininga raka; da odrede prioritete, razviju i krenu naprijed u nove istraživačke projekte. Bila je to prilika da i mi predstavimo šta smo uradili proteklih godina kroz projekt sa partnerima iz organizacije RE.TE - istakla je dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu.

Na kongresu su razmatrane desetine tema kao što su skrining zasnovan na riziku, test krvi/multi-kancer, skrining kao istraživačka platforma, nove tehnologije i skrining testovi, integracija primarne i sekundarne prevencije, alternativni pristupi implementaciji skrininga kao javnozdravstvene intervencije, najbolje prakse, problemi u komunikaciji, teško dostupne populacije/jednakost u skriningu raka, sastanak sa kliničarima, praćenje, evaluacija i osiguranje kvaliteta, te novi programi skrininga.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Kongres je upriličen ove godine, nakon dvije godine vanrednog zdravstvenog stanja. Okupio je stručnjake za skrining u nekoliko disciplina iz cijelog svijeta te označio svojevrsno ponovno pokretanje aktivnosti skrininga u svijetu. Okupljanje stručnjaka iz cijelog svijeta podržale su lokalne vlasti Torina i regije Piemont, inače regije partnera Kantonu.

- Uključivanje napretka u istraživanju genomike i biomarkera u proces skrininga može ponuditi nove mogućnosti za precizniju procjenu rizika i za povećanje isplativosti skrininga. Štaviše, nova era ranog otkrivanja raka pomoću krvnih testova može promijeniti paradigme skrininga raka, istaknuli su organizatori skupa u Torinu.

Doktor Mireille Brothers sa Univerzitetskog medicinskog centra Radboud (Nizozemska) do kraja ove godine predsjedava ICSN-om, nakon čega predsjedavanje preuzima dr. Miriam Elfström, sa Instituta Karolinska (Švedska).

U upravi i odborima te mreže su ljekari iz Švicarske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva (Velike Britanije), Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Izraela, Danske, Italije i Kanade. Na skupu su se obratili stručnjaci iz Meksika, Švicarske, Italije, Britanije, Francuske, Španije, Tajvana, Kanade, Nizozemske, Australije, Njemačke, Finske, Južne Koreje, Indije, Kine, Češke, Irske, Belgije...

Nakon što je pilot-projekt mamografskog skrininga proveden i provodi se u nekoliko lokalnih zajednica u ZDK, predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su, tokom ove godine svoja saznanja, metode i način rada, kao i mogućnosti i benifite projekta i takvog pristupa, prezentirati u Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Goražde, te Tuzlanskom kantonu, kao i u Banjaluci.

- Taj učinkovitiji i bolji pristup skriningu donosi, prije svega, bolje zdravlje i rezultate u oblasti prevencije. Namjera je da se dostignuća iz Zenice i ZDK prezentiraju i drugim zainteresiranima u BiH, da zaživi i u drugim područjima države - saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.