AFERA RESPIRATORI

Presuda Fadilu Novaliću ima više od 400 stranica: Do 30. juna na adresi osuđenih!

Pisani otpravak, član Sudskog vijeća zadužen za pisanje presude, Goran Radević, otpremit će strankama u postupku do 30. juna.

Novalić, Solak i Hodžić. Pixsell / Avaz

Miralem  Aščić

26.6.2023

Sud BiH priveo je kraju pisanje presude u predmetu "Respiratori", u kojem su osuđeni bivši premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, saznaje portala "Avaza".

Član Sudskog vijeća

Pisani otpravak, član Sudskog vijeća zadužen za pisanje presude Goran Radević, prema informacijama "Avaza", otpremit će strankama u postupku do 30. juna.

Radević je, podsjećamo, s obzirom na to šta se sve dešavalo tokom ovog postupka i izdvojenog mišljenja sudije Branka Perića, što je usložnilo sami postupak, tražio dodatno vrijeme za pisanje presude, što je bilo i uvaženo.

Do kraja godine

No, rok do 30. juna bit će ispoštovan i poslan strankama u postupku.

Saznajemo da presuda ima više od 400 pisanih stranica. Kada je dobiju stranka u postupku, Tužilaštvo BiH i odbrana, bit će uložena žalba, tako da bi drugostepena presuda u ovom predmetu trebala biti poznata najvjerovatnije do kraja godine.

Prvostepenom presudom, podsjećamo, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. 

Mora vratiti 690.000 KM

Optužena Jelka Miličević oslobođena je svih optužbi Tužilaštva.

Prema prvostepenoj presudi, "Srebrena malina", čiji je vlasnik  Hodžić, mora platiti kaznu od 200.000 KM, a Hodžić, kao odgovorno lice, mora vratiti 690.000 KM.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.