OTVORENO

Ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović za "Avaz": RS je izvršila državni udar!

U bilo kojoj državi centralna vlast bi proglasila vanredno stanje, a institucije procesuirale protagoniste, podstrekače i pomagače, kazao je Ademović

Ademović: Međunarodna zajednica ima formalni legitimitet da djeluje. Printscreen

Alen Bajramovic

29.6.2023

Izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), kojim se suspendiraju odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog entiteta, predstavlja državni udar, kazao je za „Avaz“ pravni ekspert Nedim Ademović. Pojašnjava da je na ovaj način jedna sastavna državna jedinica otkazala posluh suverenoj državnoj vlasti.

 Ustavni sud

- RS je na svojoj teritoriji stavila van snage odredbe superiornog Ustava BiH u dijelu koji se tiče pravne snage odluka Ustavnog suda BiH, stavila je van snage pravila Ustavnog suda BiH koja imaju ustavni rang, određene odredbe Krivičnog zakona BiH, i ne želi da ispuni svoju pozitivnu ustavnu obavezu imenovanja sudija u Ustavni sud BiH. Prema definiciji, to vam je neustavno otkazivanje primjene državne vlasti na jednoj teritoriji. To je udar - kategoričan je Ademović.

U bilo kojoj državi centralna vlast bi proglasila vanredno stanje, a institucije procesuirale protagoniste, podstrekače i pomagače, ali institucije BiH za takvo nešto nemaju snage.

- Predsjedništvo BiH je blokirano, a automatski i vojska, Tužilaštvo BiH je totalno zavisno, potkapacitirano, policijske snage ne mogu djelovati bez naloga Tužilaštva BiH i sudova, a faktički su slabije od policijskih struktura RS. To su fakti. I međunarodna zajednica ima formalni legitimitet da djeluje. No, koliko je spremna da, 27 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma, provede akciju gušenja ovakvog udara, nisam siguran. 

Više faktora govori u prilog da nije. To bi, de facto, značilo priznanje da BiH nije daleko od 1996. godine. Danas, kada je naša država stekla kandidatski status, to bi bio poražavajući stav za međunarodnu zajednicu. Osim toga, njena razjedinjenost, birokratiziranost, opterećenost ukrajinskim ratom, kosovskom krizom i sličnim situacijama, čini je još slabijom. Zato mislim da će pokušati pregovarati s RS, nudeći joj vjerovatno ekonomske ustupke ne bi li se urazumila, jer su svjesni da je zaduženost RS njen najakutniji problem - ističe Ademović.

Etničko glasanje

Ademović pojašnjava da RS, insistiranjem da Ustavni sud ne može raditi ni odlučivati bez prisustva ili podrške barem jednog sudije iz RS, ovu instituciju pokušava staviti pod kontrolu i onemogućiti donošenje bilo koje odluke koja se ne sviđa RS, a Ustavni sud pretvoriti u ikebanu.

- Ustavni sud BiH je jedina bh. institucija koja radi autonomno i nezavisno od etničkih i entitetskih utjecaja. Ustavne odredbe o sazivu Suda, njegovom kvorumu za rad i za odlučivanje omogućavaju Sudu da donosi odluke bez obzira kakav stav povodom pojedinih pitanja ima političko vodstvo bilo kojeg entiteta ili etnonacionalnih stranaka. Sve ostale bh. institucije mogu biti blokirane entitetskim ili etničkim glasom - pojašnjava Ademović. 

Nacionalni sud

Iako smatra da je internacionalizacija sudova dobra stvar u vremenima kad međunarodni sudovi preuzimaju prisilnu jurisdikciju nad brojnim pitanjima koja su nekada bila isključivo nacionalna, u slučaju da međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH, ipak, treba zamijeniti domaćim, Ademović ističe da je potrebno naći formulu da Ustavni sud BiH bude nacionalni sud, oslobođen etničkih, entitetskih ili bilo kojih drugih uvjetovanja.

- Da suci budu nezavisni, profesionalni i etični, te da prilikom njihovog izbora znanje, moral, individualni integritet i dignitet budu jedini kriteriji - navodi Ademović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.