NAKON ODLUKE NSRS

Hadžifejzović prekida odmor, najavljeno vanredno izdanje Centralnog dnevnika

Narodna skupština RS je na prijedlog Milorada Dodika usvojila zakon kojim suspenduje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS

Hadžifejzović: Vanredna situacija. Screenshot

H. J. I.

29.6.2023

Senad Hadžifejzović i Centralni dnevnik se vraćaju zbog vanredne situacije u Bosni i Hercegovini.

Ekipa Centralnog dnevnika je trenutno na ljetnoj pauzi, ali s obzirom na to da predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik provodi antidržavni udar, Hadžifejzović je odlučio prekinuti odmor.

- Zbog novonastale situacije, u petak, 30.6., i subotu, 1.7., pratite vanredno izdanje Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, s početkom u 18:45 - saopćeno je s Face televizije.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na prijedlog Milorada Dodika usvojila zakon kojim suspenduje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS.

Stručnjaci to poistovjećuju s državnim udarom, što je za "Avaz" rekao ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović.

RS je na svojoj teritoriji stavila van snage odredbe superiornog Ustava BiH u dijelu koji se tiče pravne snage odluka Ustavnog suda BiH, stavila je van snage pravila Ustavnog suda BiH koja imaju ustavni rang, određene odredbe Krivičnog zakona BiH, i ne želi da ispuni svoju pozitivnu ustavnu obavezu imenovanja sudija u Ustavni sud BiH. Prema definiciji, to vam je neustavno otkazivanje primjene državne vlasti na jednoj teritoriji. To je udar - rekao je Ademović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.