SLUŽBENA REAKCIJA

Francuska osuđuje izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini RS o Ustavnom sudu BiH

Francuska poziva političke snage u RS da što prije promijene ovu odluku

Reagirala Francuska. Fena

FENA

30.6.2023

Izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini RS u utorak 27. juna, čiji je cilj da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne primjenjuju u ovom entitetu osudila je i Francuska, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Suprotno ustavnom poretku BiH

Radi se o službenoj reakciji francuske vlade nakon sastanka koji je ambasadorica ove zemlje u BiH Kristin Tudik imala s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem. Francuska smatra da je ova odluka suprotna ustavnom poretku BiH i ne može imati pravno djejstvo.

- To je u suprotnosti s očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za Evropsku uniju Bosni i Hercegovini. Također je u suprotnosti s težnjama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine koji žele ući u Evropsku uniju - navode.

Podržava jedinstvo

Kao svjedok Dejtonskog sporazuma, Francuska će nastaviti podržavati jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Francuska poziva političke snage u RS da što prije promijene ovu odluku i nastave putem reformi neophodnih za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine u cjelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.