PRVE MJERE

Vlada FBiH priprema ekonomske reforme: Smanjenje doprinosa, lakša registracija firmi

Prve mjere koje su već poduzete te planirane ekonomske reforme ulijevaju povjerenje da će Vlada FBiH pokrenuti prijeko potrebne promjene

Vlada FBiH. Printscreen

Danijal Hadzovic

30.6.2023

Dva mjeseca od formiranja nova Vlada FBiH priprema cijeli niz reformi i politika za unapređenje ekonomskog stanja u većem entitetu.

Porezna reforma je možda i najvažniji potez koji se priprema za naredni period. Godinama poslodavci visoke namete na plaće, prvenstveno doprinose, ističu kao osnovnu prepreku za lakše zapošljavanje i poslovanje.

Vlada FBiH intenzivno priprema izmjene zakona o porezima i doprinosima kojima bi se smanjilo opterećenje na plaće, a, iako konačni procenti još nisu utvrđeni, cilj je značajno smanjiti opterećenje koje se plaća državi. Ovo smanjenje trebalo bi biti preusmjereno u neto plaće radnika, što bi omogućilo rast plaća u FBiH.

40 poduzetnika

Osim smanjenja doprinosa, Vlada FBiH kao cilj u okviru strategije razvoja Federacije 2027. planira da bude 40 poduzetnika na hiljadu stanovnika te tako napravi skok za 20 mjesta na svjetskoj listi lakoće poslovanja. BiH je trenutno, prema indeksu o lakoći poslovanja, rangirana na 90. mjestu na svijetu, a posebno smo loše rangirani u kategoriji pokretanja posla, gdje smo na mizernom 184. mjestu u svijetu. Vlada FBiH je kao jedan od glavnih ciljeva zacrtala upravo olakšavanje pokretanja biznisa.

Uz smanjenje nameta i olakšavanje registracija biznisa, Vlada FBiH u strategiji namjerava povećati i produktivnost poslovnih subjekata u ovom entitetu.

Također, planira i ograničenje javne potrošnje kroz fiskalnu konsolidaciju i smanjenje rashoda, dok se daleko veći dio prihoda planira preusmjeriti u investicijsku potrošnju radi poticanja ekonomskog rasta i razvoja privatnog sektora.

Nikšićeva vlada ima u planu i ubrzati rast penzija, pa je tako doneseno vanredno usklađivanje od 3,9, koje je izvršno s penzijama za maj 2023. godine.

Pokrenuta je, također, inicijativa za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka FBiH.

Nove trase

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, prioriteti su nastavak izgradnje Koridora 5C i izgradnja nove trase autoputa od Doboja prema Tuzli te dalje prema Zvorniku, uz koju bi se radila i željeznička pruga, odnosno elektrifikacija pruge. Oko ovih projekata već su vođeni pregovori s međunarodnim finansijskim institucijama.

Prve mjere koje su već poduzete i planirane ekonomske reforme ulijevaju povjerenje da će Vlada FBiH pokrenuti prijeko potrebne promjene koje se već godinama čekaju i značajno unaprijediti investicijski ambijent i lakoću poslovanja u Federaciji.

Podrška i opozicije

Za sve ove reforme trebat će većinska podrška u oba doma Parlamenta FBiH. S obzirom na to da je trenutna većina u Federaciji vrlo tijesna, očekuje se da i opozicione stranke, sa SDA na čelu, podrže reforme i zakone koji bi olakšali poslovanje, smanjili namete i omogućili ekonomski rast u FBiH. Nadati se da dobre mjere neće biti rušene radi jeftinog politikantstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.