REAKCIJE

Nedim Ademović za „Avaz“: Neutralizirane su posljedice udara na državu

Interesantno će biti sada kako će reagovati RS s obzirom da oni negiraju legitimitet i legalitet Visokog predstavnika, kazao je Ademović

Ademović: Neutralizirane su posljedice udara na državu. Screenshot

Alen Bajramovic

1.7.2023

Odluke Visokog predstavnika su očekivani i jedine moguće, izjavio je za „Avaz“ pravni ekspert Nedim Ademović. 

On ističe da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije želio ni sačekati da odluke NSRS stupe na snagu već ih je odmah poništio.

Logična posljedica

- Naravno da je OHR uvidio da je Krivični zakon BiH dosta skroman kad je u pitanju zaštita ustavno – pravnog poretka, pa je i u tom smislu djelovao i uskratio je diskrecioni prostor NSRS i djelovao je u smislu da se zaštiti BiH i ustavno – pravni poredak BiH, te da se vodi računa o odnosu između države i entiteta. 

To je također jedna logična posljedica dešavanja u zadnje 2-3 godine, posebno djelovanja Milorada Dodika – kazao nam je Ademović.

Dok se još uvijek čekaju detalji izmjene Krivičnog zakona BiH, on pretpostavlja da će OHR suziti mogućnost korištenja imuniteta za poslanike u NSRS, ali i sve Parlamente u BiH, te da će krivično djelo ugrožavanja ustavno – pravnog poretka biti preciznije definirano.

Neutralizirane posljedice udara na državu

- Interesantno će biti sada kako će reagovati RS s obzirom da oni negiraju legitimitet i legalitet Visokog predstavnika i najvjerovatnije je zbog toga Visoki predstavnik skrenuo pažnju da i dalje raspolaže svim Bonskim ovlastima s kojima je raspolagao i nakon konferencije u Bonu 1997. godine. On je najavio korištenje i drugih vrsta odluka ako se ne budu povinovali odlukama OHR-a – ističe Ademović.

Ovim odlukama, zaključuje, neutralizirane su posljedice udara na državu, ali nije sankcionirao one koji su svjesno radili protov države.

- Ostaje otvoreno pitanje da li će se u budućnosti suzdržati, s obzirom na izmjene krivičnog zakona, ili će i dalje ići u otvoreni sukob i sa međunarodnom zajednicom, a najvjerovatnije i institucijama BiH – kaže pravni ekspert Nedim Ademović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.