PLANIRANA INTENCIJA

Doktor Dizdarević o genocidu: Osnova ljudske brutalnosti je dehumanizacija drugog

Doživljaj razlike između naše i njihove grupe je osnova iz koje se može roditi ljudska brutalnost, naveo je doktor Dizdarević

Kemal Dizdarević o genocidu. Avaz / N. Šaljić

N. Aj.

11.7.2023

Doktor Kemal Dizdarević na društvenim mrežama osvrnuo se na genocid počinjen u Srebrenici u ljeto 1995. godina, čija 28. godišnjica se danas obilježava.

- Kada je Lemkin, 1944. godine, skovao riječ genocid i kada je Konvencija za genocid UN 1948. godine definirala pojam genocida, niko nije govorio o broju ubijenih niti o njihovom spolu. Parafrazirajući, može se reći da je genocid definiran kao jasno planirana intencija i akcija uništenja nekog naroda, u cjelini ili djelimično.

Unutrašnji dio našeg prefrontalnog korteksa mozga se aktivira kada stupamo u interakciju s drugima. Kada stupamo u interakciju s ljudima iz grupe koju doživljavamo kao "našu", ova aktivacija je intenzivnija.

Međutim, kada se odnosimo prema predmetima, uopće nema ove aktivacije - naveo je doktor Dizdarević na Facebooku, podijelivši objavu od prošle godine.

Objava doktora Dizdarevića. Printscreen

Dodao je da doživljaj razlike "između naše i njihove grupe je osnova iz koje se može roditi ljudska brutalnost".

- To se dešava kada ovaj doživljaj eskalira u proces dehumanizacije drugog. Uistinu, osnova ljudske brutalnosti je dehumanizacija drugog. Dehumanizacija može da se prezentira u spektru, od vrlo suptilne, pri čemu nesvjesno prihvatamo da identificiramo nekoga kao pripadnika druge, nama odbojne grupe, pa do vrlo izražene dehumanizacije koja je rezultat sistematske propagande protiv drugog pri čemu drugi više nije ljudsko biće već postaje samo predmet na koji se prestaje aktivirati naš medijalni prefrontalni korteks.

Nakon toga je moguć, ne samo zločin već i genocid - zaključio je doktor Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.