KORUPCIJA

Optužena bivša šefica računovodstva Narodnog pozorišta Mostar

Aldijana Šteta pribavila sebi protupravnu imovinsku korist od 31.000 KM i nanijela štetu poslodavcu od 34.365,50 KM

Tužilaštvo HNK. M. Smajkić

Meliha Smajkic

27.7.2023

Općinski sud u Mostaru u potpunosti je potvrdio optužnicu koju je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti u stjecaju s pranjem novca Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo protiv Aldijane Šteta (43) , bivše šefice računovodstva Narodnog pozorišta Mostar.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva HNK, prema optužnici u 13 tačaka, Šteta se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, sa A. Z. direktorom Opće zadruge „Trans Commerce“ Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge Narodnog pozorišta Mostar, kako bi ih iskoristila kao osnov za pribavljanje protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

Ona je sačinjavanjem dokumentacije o poslovnoj saradnji između Pozorišta, „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. Mostar, izdavanjem računa za poslove koji se u stvarnosti neće desiti, a potom upotrebom navedene dokumentacije sa neistinitim podacima kao osnova za obavljanje bezgotovinskih novčanih transakcija sa računa JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. Mostar, u razdoblju od decembra 2018. godine do kraja 2020. godine, u poslovne isprave unosila neistinite podatke i neistinite poslovne isprave uporabila pri poslovanju kao da su istinite, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist i svjesna da na taj način za iznos pribavljene protupravne koristi nanosi štetu JU „Narodno pozorište“ u Mostaru i znajući da novac koji je pribavljen počinjenjem kaznenog djela, A. Z. i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. i A. Z. i „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar, izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod „UniCredit Bank“ d.d. Mostar i „Privredne banke“ d.d. Sarajevo.

Iiste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos i da im pomaže u tome, pa je Aldijana Šteta, kao šefica računovodstva JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, iskorištavajući navedene ovlasti za svoj osobni interes suprotno interesu poslodavca, istodobno svjesna da u poslovnu ispravu unosi neistinit podatak, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist, tako da je u navedenom razdoblju u 13 slučajeva postupila na gore opisani način i uz određenu proviziju.

Optužena Aldijana Šteta je za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100,00 KM, a A. Z. i A. Z. protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM, te nanijela štetu JU „Narodno pozorište“ u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM i pomogla A. Z. i A. Z. da novac koji je pribavljen počinjenjem krivičnog djela u kojem je i sama sudjelovala, u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM, A. Z. i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. i A. Z. i „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar direktno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod „UniCredit Bank“ d.d. Mostar i „Privredne banke“ d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos.

Dakle, optužena Aldijana Šteta, kao odgovorna osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, zlouporabom položaja i iskorištavanjem ovlasti pribavila sebi i drugom imovinsku korist u iznosu preko 10.000,00 KM, pomogla drugom da novac pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala izravno primi, drži i raspolaže njime i tako prikrije njegovu prirodu.

Također, Tužilaštvo HNK je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene, u skladu sa Zakonom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.